Upitne brojne isplate

Ni marku za logoraše, posjet Pape Sarajevu...

08.09.2015.
u 06:30

Jedini izlaz iz ove situacije jeste uzimanje kredita kod međunarodnih institucija i banaka

Aktualni federalni premijer Fadil Novalić naslijedio je od svoga prethodnika Nermina Nikšića prazan proračun i nagomilana dugovanja. Gledajući tablicu onoga što je planirano u ovogodišnjem federalnom proračunu i onoga što je ostvareno, dobije se veliki popis obveza koje nisu izmirene i nije sigurno hoće li ove godine uopće biti izmirene, piše Večernji list. Do plaćanja spomenutih proračunskih stavki sigurno neće doći ako se ne riješi proračunski deficit koji je trenutačno veći od 200 milijuna maraka. Ako međunarodne financijske institucije, ali i banke budu imale razumijevanja za stanje u FBiH i odobre velike kredite, veliki dio ovih obveza će biti isplaćen.

Pitanje zdravstva

Ali krenimo redom. Ono što svakako upada u oči gledajući tablicu koja se nastavlja na 40 stranica jest podatak kako ove godine još uvijek nije uplaćena ni jedna marka Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Planirano je 26 milijuna maraka, a ove godine nisu dobili ni marku. Koliko o ovome pitanju nisu brinuli ni u 'platformaškoj' vlasti govori podatak kako je spomenuta institucija prošle godine od Vlade FBiH dobila nešto više od osam milijuna maraka. Samo kada bi se riješio dug Vlade FBiH prema Zavodu zdravstvenog osigiranja i reosiguranja, mnogi problemi u zdravstvu bi bili riješeni. Stanjem mogu biti nezadovoljni i vojni invalidi i obitelji poginulih branitelja. Od planiranih 306 milijuna dobili su 123 milijuna u pola godine. Nedostaje oko 25 milijuna maraka. Slična je situacija i kod neratnih invalida koji bi ove godine trebali dobiti 119 milijuna KM, a u šest mjeseci su dobili 54 milijuna KM. Trebalo je biti isplaćeno još šest milijuna u proteklom razdoblju.

Čeka i Crkva

Nisu plaćene ni preuzete obveze za doček pape Franje u Sarajevu u iznosu od 243.452 marke, kao ni transfer Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata BiH od 170.000 maraka. Ni bošnjački logoraši nisu dobili ni jednu marku od planiranih 360.000 KM. JP Elektroprivreda HZ HB po osnovi subvencija troškova električne energije nije dobila ni marku od planiranih 2,8 milijuna, kao i niz drugih tvrtki i institucija koje čekaju isplate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije