Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ni korona ih nije spriječila u humanitarnom radu i promicanju kulture i tradicije Hrvata

05. ožujka 2021. u 19:40 0 komentara 1062 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Ogranak Kluba žena HNŽ-a Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten” obilježava godinu dana rada. Unatoč okolnostima u kojima su djelovali od samog osnutka, Ogranak je opravdao svrhu svog postojanja i rada. Tim povodom razgovarali smo s Ivankom Galić, predsjednicom Ogranka Kluba žena HNŽ-a, piše Večernji list BiH. 

Okuplja 80 članica

- Udruga bh. Hrvata “Prsten” osnovana je 2018. i od tada se razvija i jača svoje organizacijske strukture. Djeluje na razini BiH i u svojoj strukturi ima Klub poduzetnika, Klub žena, Forum mladih i Klub znanstvenika. Među skupinom žena krajem 2019. pokrenuta je inicijativa za osnivanje Ogranka Kluba žena na razini HNŽ-a. U suradnji s predsjednikom Udruge Marijanom Klaićem prezentacija Udruge u Mostaru planirana je krajem veljače lani. Planirano je i ostvareno, prezentacija je održana, a bile su pozvane žene iz ove županije. Zanimanje je bilo veliko i već na samoj prezentaciji Udruzi je pristupilo oko 60 žena. Nakon toga, nažalost, došla je pandemija, sve je stalo, tako da smo konstituirajuću skupštinu, bez koje nismo mogli početi s konkretnim aktivnostima, održali krajem lipnja, a na njoj su izabrana tijela. Broj članica već tada se popeo na 65. U međuvremenu postojao je Inicijativni odbor koji je, uz dopuštenje Predsjedništva, mogao pokrenuti humanitarne akcije. Pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći mostarskom Caritasu jer smo procijenili da oni djeluju na istom prostoru kao i mi i da će pomoć stići u prave ruke. Akcija je završena nakon skupštine, a pomoć su prikupile članice svojim prilozima. Prstenovke su nazočile obilježavanju značajnih datuma i događaja u županiji poput koncerta filmske glazbe Simfonijskog orkestra Mostar, manifestaciji Lipanjske zore, godišnjici stradanja Hrvata na Stipića livadi, promocijama knjiga, obilasku znamenitih mjesta kulturne baštine Hrvata u HNŽ-u. Nazočile su i kulturnoj manifestaciji UBHH “Prsten” - “Večeri folklora u Prstenu” održanoj u Vitezu te brojnim drugim događajima. Kroz sve aktivnosti nastojale su provesti misiju i viziju “Prstena”. Među prioritetima Udruge koja danas ima 80 članica humanitarni je rad, a humanitarne akcije posebice su važne u vrijeme poput sadašnjeg, kad brojni trebaju pomoć, pa su članice u rujnu u Međugorju održale druženje humanitarnog karaktera.

Provedene akcije

Okupljanje je organizirano u cilju da se prstenovke bolje upoznaju kroz neposrednu komunikaciju, a prikupljena sredstva donirana su Udruzi roditelja i djece s posebnim potrebama “Susret” iz Čitluka. - Bilo je jako teško održati okupljanje sukladno epidemiološkim mjerama. Druženje smo uspjeli organizirati na otvorenom i provesti uspješnu akciju. “Prsten” nas okuplja, povezuje i obvezuje. U zajedništvu i oslanjajući se na vlastite snage može se djelovati za opće dobro - kazala je Galić te dodala da im je velik problem koronakriza jer udruge funkcioniraju na principu druženja, a to je danas ograničeno. No, uz pomoć modernih tehnologija, i to su uspjele prevladati i u stalnom su kontaktu, razmjenjuju ideje što mogu učiniti i na koji način realizirati akcije. U prosincu su posjetile Udrugu za Downov sindrom Mostar i pružile im pomoć u provedbi humanitarne izložbe slika održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića. Prstenovke su osigurale kupce za sve izložene slike te podržale i izgradnju božićnih jaslica koje su izradila djeca s Downovim sindromom. Članice Ogranka još jednom su ususret Božiću pokazale snagu zajedništva. Uspješno su provele humanitarnu akciju pomoći udruzi “Majka Krispina” kao odgovor na molbu za financijsku pomoć koja im omogućuje daljnji rad i opstanak. U isto vrijeme članice iz Čapljine organizirale su prikupljanje darova za Udrugu roditelja i djece s poteškoćama u razvoju “Cvijet Čapljina”.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.