(Ne)ravnopravnost manjina u BiH

Ni konstitutivni narodi nisu zadovoljni, a kamoli manjine

manjine
15.12.2015.
u 07:00

"Nacionalne manjine zaista nemaju priliku biti u pravom smislu ravnopravne, da se poštuju njihova prava", kazala je Bobornik

Hrvati u BiH često naglašavaju svoju neravnopravnost u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda. Koliko god je bilo moguće, od rata do danas, obespravljivalo ih se i svodilo na margine, piše Večernji list BiH.

Pravna bitka

Dovedeni su bili i do pozicije da nisu mogli izabrati svoje predstavnike, nego su ih nametali drugi. A kad je tako jednom konstitutivnom narodu, kako je tek teško manjinama u ovoj zemlji. Dervo Sejdić i Jakob Finci još su 2006. krenuli u pravnu bitku jer nisu mogli biti birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH jer su bili dio nacionalnih manjina. Satisfakciju na sudu dobili su krajem 2009. godine. Šest godina poslije ta presuda nije provedena. Dervo Sejdić iz današnje perspektive tvrdi kako ima nekih pomaka, ali...

- Zapošljavanje i zdravstvena zaštita su problemi koji su enigma za romsku populaciju, kazao je Dervo Sejdić, aktivist za prava Roma. Slavenka Bobornik, predstavnica češke manjine, za Radio Slobodna Europa upozorila je na činjenicu koju smo spomenuli, o tome kako je teško konstitutivnim narodima, barem jednom, a kamoli nacionalnim manjinama.

- Ni konstitutivni narodi često nisu zadovoljni svojom zastupljenošću, a onda možete tek zamisliti kako je nacionalnim manjinama. Nacionalne manjine zaista nemaju priliku biti u pravom smislu ravnopravne u poštovanju svojih prava. Prava koja bi svaki čovjek trebao imati, istaknula je Bobornik. Poznat je utjecaj nekadašnje Austro-Ugarske na BiH, a ljepota tog vremena i danas se ogleda u starim zgradama, kućama i drugim materijalnim stvarima koje datiraju iz tog vremena. Unatoč bogatstvu koje su ostavili, Austrijanci u BiH nisu ni nacionalna manjina.

Diskriminirajući Ustav

- Austrijanci nisu priznati kao nacionalna manjina u BiH, iako su imali veliki utjecaj na nju u prošlosti. Na kraju krajeva bili smo dio i njihova carstva. Oni nisu priznati kao nacionalna manjina, a, recimo, Turci jesu, kazao je predstavnik Udruge građana austrijsko-njemačkog podrijetla Davor Ebner koji je predsjednik Vijeća nacionalnih manjina u Sarajevskoj županiji. Presuda "Sejdić i Finci" protiv BiH potvrdila je da su Ustav BiH i Izborni zakon diskriminirajući, a unatoč nezadovoljstvu i konstitutivnog naroda i manjina, malo što se u BiH pomiče s mrtve točke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije