Agencija za statistiku

Nezaposlenost u BiH ove godine manja za 7 posto

nezaposlenost
17.09.2022.
u 18:45

U usporedbi s prethodnim kvartalom, broj zaposlenih osoba smanjio se za 0,3 posto, a broj nezaposlenih osoba za 7,1 posto

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine provela je u drugom kvartalu ove godine, točnije u razdoblju od travnja do lipnja, anketu o radnoj snazi u Bosni i Hercegovini.

Anketa je provedena na uzorku koji je obuhvatio 10.728 kućanstava, a ispitivani su svi rezidentni članovi privatnih kućanstava. Inače, riječ je o anketi koja se provodi kontinuirano i kvartalno prema novoj metodologiji koja je usklađena s europskim standardima.

Na osnovi podataka do kojih je došla Agencija za statistiku BiH, piše Klix, u drugom kvartalu 2022. godine, u našoj zemlji radnu snagu činilo je milijun i 368 tisuća osoba od kojih je oko milijun i pol, točnije 84,3 posto zaposlenih i 215 tisuća, odnosno 15,7 posto nezaposlenih osoba. U usporedbi s prethodnim kvartalom, broj zaposlenih osoba smanjio se za 0,3 posto, kao i broj nezaposlenih osoba za 7,1 posto. Podaci o broju osoba izvan radne snage u BiH iznose milijun i 519 tisuća osoba i povećao se za 1,3 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Prema podacima ankete o radnoj snazi, od ukupnoga broja osoba koje čine radnu snagu 835 tisuća, odnosno 61 posto su muškarci, a 533 tisuće, tj. 39 posto - žene. U ukupnom broju osoba izvan radne snage 37,8 posto su muškarci, a 62,2 žene. - Od ukupnoga broja zaposlenih osoba, 66,4 posto osoba pripada starosnoj skupini od 25 do 49 godina, zatim 26,1 starosnoj skupini od 50 do 64 godine, 6,2 posto starosnoj skupini od 15 do 24 godine i 1,3 posto ima 65 i više godina - navodi se u izvješću Agencije za statistiku BiH.

Najveće sudjelovanje u obrazovnoj strukturi osoba koje čine radnu snagu imaju osobe sa završenom srednjom školom i specijalizacijom, i to 70,3 posto, zatim slijede osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom - 20,2 posto i osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem - 9,4 posto.

Struktura zaposlenih osoba prema skupinama područja djelatnosti pokazuje da je najveće sudjelovanje zaposlenih osoba u uslužnim djelatnostima 57,2 posto, zatim u industriji i građevinarstvu 35,9 posto i u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu 6,9 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?