Braniteljski zakoni

Nezaposlene supruge umrlih branitelja još će čekati na egzistencijalnu naknadu

12.08.2021.
u 16:48

Nezaposleni razvojačeni branitelji koji su povratnici u RS, kao i oni koji žive u Distriktu Brčko te nezaposlene supruge umrlih branitelja koje imaju 57 i više godina još će čekati na uvođenje u pravo za egzistencijalnu novčanu naknadu jer još nisu usuglašene izmjene Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, piše Večernji list BiH.

Dvije nove kategorije

- Planiran je sastanak sa županijskim ministrima za pitanja branitelja i ravnateljima uprava za pitanja branitelja krajem kolovoza ili početkom rujna o temi izmjena svih zakona iz braniteljske oblasti jer imamo podijeljenih nadležnosti. Izmjene Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji definitivno će biti usuglašene nakon tog sastanka i predane Vladi Federacije - rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja. O ovim izmjenama ovisi nekoliko tisuća osoba. Podsjetimo, izmjene se odnose na uvođenje u prava nezaposlenih razvojačenih branitelja - povratnika u RS i branitelja koji žive u Distriktu Brčko u smislu dobivanja egzistencijalne novčane naknade. Druga kategorija koja će dobiti egzistencijalnu naknadu s federalne razine jesu nezaposlene supruge umrlih branitelja starije od 57 godina, a koje nemaju nikakvih primanja. One će imati pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu po uvjetima koje ispunjavaju njihovi muževi. Pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu imaju supružnici umrlih branitelja koji ovo pravo nisu ostvarili ili su ga ostvarili pa su umrli, a u vrijeme donošenja navedenoga zakona imali su po federalnom zakonu 57 godina.

Uvjeti i iznos

Nezaposleni branitelji koji žive u RS-u, Distriktu Brčko, bez obzira na godine, primali bi mjesečno naknadu s federalne razine koja iznosi 5 KM po mjesecu provedenom u ratu. Nezaposlene supruge primale bi naknadu na osnovi uvjeta koje ispunjavaju njihovi preminuli muževi. Egzistencijalnu naknadu sa županijske razine primaju nezaposleni razvojačeni branitelji mlađi od 57 godina i ta naknada razlikuje se od županije do županije te se kreće od 3 do 5 KM po mjesecu provedenom u ratu. Podsjetimo, egzistencijalnu novčanu mjesečnu naknadu mogu u FBiH ostvariti branitelji koji dokažu da su bili pripadnici oružanih snaga FBiH najmanje 12 mjeseci, ako imaju 57 godina života, ako su prije podnošenja zahtjeva za egzistencijalnu novčanu naknadu bili na Zavodu za zapošljavanje 12 mjeseci, imaju prebivalište u BiH, ako im ukupna novčana mjesečna primanja ne prelaze 50% minimalne mirovine BiH, odnosno 174,05 KM. Izmjene Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji mogu ići u Parlament jedino u paketu s izmjenama Zakona o dobitnicima najvećih ratnih priznanja i Zakona o osnovnim pravima branitelja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije