čović - dodik - izetbegović

Nezakoniti SIP kamen spoticanja za potpuni politički dogovor

04.07.2020.
u 13:49

Dugonajavljivani sastanak lidera vodećih nacionalnih stranaka u Bosni i Hercegovini trebao bi se održati idućeg tjedna. Čelnik SNSD-a Milorad Dodik najavio je susret s predsjednicima HDZ-a BiH i SDA, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, piše Večernji list BiH.

Pitanja i odgovori

Očekuje se da teme razgovora budu imenovanja u državnim agencijama i institucijama te održavanje lokalnih izbora koje je kompromitirano ne samo pandemijom koronavirusa već i nezakonitim izborom članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Ii njegovim kasnijim odlukama. Ambijent za sastanak konačno bi mogao biti dobar, jer mu je prethodilo nekoliko pozitivnih procesa, od sporazuma za Grad Mostar i izbornu reformu do stvaranja uvjeta za usvajanje državnog proračuna.

Do sredine idućeg tjedna ova pitanja trebala bi dobiti i potvrdu u Parlamentu, što bi također bio vjetar u leđa novim dogovorima političkih lidera. Najavljuje to i poruka nakon jučerašnjeg sastanka Milorada Dodika s predstavnicima mostarskih Srba. SNSD će, naime, podržati politički dogovor SDA i HDZ-a oko Mostara, a tamošnjim Srbima, koji su iskazivali svoje snažno protivljenje, Milorad Dodik obećao je ispunjenje njihovih zahtjeva kroz već postignuti dogovor. Na ovaj način parlamentarna većina za usvajanje potrebnih zakonskih izmjena postaje neupitna.

A puno je toga o čemu se, osim toga, moraju dogovoriti politički lideri. Čeka se imenovanje ministra sigurnosti, kao i cijelog niza rukovoditelja važnih državnih institucija. Dodik očekuje da se imenuju kadrovi tamo gdje je već obavljena natječajna procedura, dok bi Izetbegović imenovanja rješavao “u paketu”, otvarajući i pitanje nacionalne raspodjele funkcija. Dodik kaže da SDA želi novi dogovor koji, prema njegovu mišljenju, podrazumijeva da sve ostane isto, osim pozicije ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koju bi, po tim željama, dobili Bošnjaci. Javna je tajna da bi SDA dogovarao “paket” i zbog imenovanja svog kandidata Osmana Mehmedagića za još jedan mandat na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

U postojećoj situaciji svatko ima svoje argumente zbog čega neke pozicije treba zadržati ili rotirati, ali kakvo god rješenje na kraju bilo, ono mora biti temeljeno na kompromisu. Jasno je kako nitko ne može dobiti sve što želi, kao što u političkim pregovorima obično i biva.

Nesporno je da je mnogima odavno istekao mandat te da bi konačno rješavanje ovih kadrovskih pitanja dodatno relaksiralo političke odnose u Bosni i Hercegovini, ali i omogućilo državnim institucijama da rade u punom kapacitetu. Stranački lideri mogu dogovoriti i neka druga pitanja, poput ubrzanja europskog puta zemlje.

Udar na SIP

No, ono preko čega SNSD, a pogotovo HDZ, ne može olako prijeći jest udar SDA na Središnje izborno povjerenstvo BiH, kada je ova stranka s preostalim bošnjačkim i oporbenim srpskim strankama izabrala pet od sedam članova SIP-a mimo propisane zakonske procedure. Hrvati jasno ukazuju kako je stvarni cilj odlukama SIP-a isključiti legitimne hrvatske predstavnike iz vlasti nakon izbora 2022. godine. Najbolji način da se to demantira, ali i onemogući jest usvajanje reformiranog Izbornog zakona sukladno političkom sporazumu koji su u Mostaru potpisali čelnici HDZ-a i SDA. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije