Nezaboravna božićna rolada od čokolade

07.12.2023.
u 07:17

Bogat božićni ručak završi predobrom roladom od čokolade i tučenog vrhnja...

Rolada koja asocira na koru drveta, posuta šećerom u prahu koji podsjeća na snježni pokrivač... Gotovo da ne možemo zamisliti bolji blagdanski desert. U nastavku ti donosimo odličan recept u kojem je apsolutna zvijezda tamna čokolada. 

Proces pripreme može potrajati, budući da se i biskvit i ganache trebaju dobro ohladiti, ali koraci su vrlo jednostavni i neće ti oduzeti puno vremena. Na tebi je samo da se dobro organiziraš i radiš s guštom, bez pritiska! 

 

 

 

Rolada od čokolade i tučenog vrhnja

Sastojci - za roladu:

  • 70 g rastopljenog maslaca
  • 70 g nasjeckane tamne čokolade
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 5 jaja (L)
  • 150 g šećera
  • 1 žlica instant kave
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice sode
  • 3 žlice vode
  • 100 g glatkog brašna

Sastojci - za nadjev:

  • 500 ml slatkog vrhnja

Sastojci - za ganache:

  • 350 g slatkog vrhnja
  • 350 g nasjeckane tamne čokolade
  • prstohvat soli 
  • Postupak: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obloži masnim papirom. Na pari rastopi maslac, makni ga s vatre pa umiješaj nasjeckanu čokoladu i ekstrakt vanilije. Miješaj dok se čokolada ne otopi pa stavi sa strane.  Mikserom izmiksaj jaja sa šećerom pa dodaj instant kavu, prašak za pecivo sol i sodu. Miksaj otprilike 5 minuta, dok smjesa ne postane pahuljasta i svijetlo smeđa.  Smanji mikser, dodaj vodu pa ulij (još uvijek toplu) čokoladu. Na kraju umiješaj brašno špatulom ili drvenom žlicom.  Prelij smjesu u pripremljeni lim i zagladi je. Peci otprilike 12 minuta u zagrijanoj pećnici. Odmah nakon što tijesto izvadiš iz pećnice, pokrij kalup aluminijskom folijom pa pusti da se ohladi na sobnu temperaturu. Dok se biskvit hladi, pripremi ganache. Zagrij vrhnje pa prelij nasjeckanu čokoladu. Miješaj dok se čokolada ne otopi, posoli i po želji dodaj malo ekstrakta vanilije. Stavi u hladnjak na otprilike 2 sata. Izmiksaj slatko vrhnje u čvrsti šlag. Premaži rashlađeni biskvit i dobro zarolaj pa s vanjske strane premaži rashlađenim ganacheom.  Odreži kraj dijagonalno i premjesti ga sa strane pa dobro premaži kako bi nalikovalo panju. Dobro premaži ganacheom da rez ne bude vidljiv. Vilicom lagano pređi dužinom rolade kako bi izgledala poput kore panja. Pospi šećerom u prahu za efekt snijega ili ukrasi božićnim keksićima.  Roladu možeš nadjenuti i nečim drugim, poput kreme od lješnjaka ili mousseom od mliječne čokolade. Ako se opredijeliš za ovu jednostavnu verziju s tučenim vrhnjem, rolada će imati relativno kratak rok trajanja od otprilike 36 sati. Čuvaj je u hladnjaku, daleko od namirnica intenzivnog mirisa i/ili okusa. 

     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije