VEČERNJI TV

Neurolog upozorava: Jaka glavobolja može biti simptom moždanog udara

Thinkstock
27.02.2018.
u 09:21

Ako vas često muče glavobolje ili migrene pomoći si možete masažama, pravilnom prehranom, tjelovježbom i akupunkturom koja se pokazala odličnim rješenjem, osobito za tenzijske glavobolje.

Glavobolja je jedna od najčešćih tegoba modernoga doba koja pogađa sve generacije pa je važno odrediti koju vrstu glavobolje imate te kako ju liječiti. 

Glavobolje jesu neugodna pojava koja nas može omesti u izvršavanju svih dnevnih zadatka, ali često se radi o beznačajnim trenutnim tegobama. Najneugodnija vrsta glavobolje je svakako migrena. Ako vas često muče glavobolje ili migrene pomoći si možete masažama, pravilnom prehranom, tjelovježbom i akupunkturom koja se pokazala odličnim rješenjem, osobito za tenzijske glavobolje. Liječnici savjetuju i vođenje dnevnika glavobolja kako bi i sami znali prepoznati što ih uzrokuje i tako ih prevenirati. Glavobolja koja se javlja iznenada i iznimno je jaka, može biti simptom moždanog udara pa je potrebno odmah kontaktirati liječnika kako bi se spriječile moguće komplikacije.

Simptomi moždanog udara

Kako je u Hrvatskoj moždani udar na drugom mjestu po smrtnosti, edukacija i rano prepoznavanje simptoma te rizičnih čimbenika može spasiti mnoge živote jer postoje uspješne metode liječenja koje mogu spriječiti kobne posljedice. Zbog poremećaja cirkulacije u mozgu dolazi do moždanog udara, puno je češći onaj ishemijski koji čini čak 85 posto udara, ostalih 15 posto su hemoragijski moždani udari kod kojih se javlja iznimno jaka glavobolja . Od simtoma se najčešće spominje jednostrana slabost ekstremiteta, smetnje u govoru, poremećaj ravnoteže i jaka glavobolja. Česti simptomi su još i poremećaji svijesti, vrtoglavica, mučnina, smetnje osjeta i poremećaji vida i sluha. 

Kako prevenirati moždani udar?

Iako smo svi u rizičnoj skupini, osobe koje su pretile, imaju dijabetes, visok krvni tlak bi trebale redovito kontrolirati svoje stanje. Tjelovježba, kao i zdrava prehrana, dokazano utječu na zdravlje mozga stoga ih je važno uključiti u svakodnevni život. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije