Iz Federalnog zavoda MIO pojasnili

Neuplaćeni doprinosi, staž u inozemstvu… razlozi što se mirovina u BiH čeka i godinama

storyeditor/2023-06-02/PXL_070922_95523009.jpg
13.06.2023.
u 21:51

Iz Zavoda su objasnili kako nadležne službe u postupku donošenja odluka vrlo često nailaze na sporne situacije koje nisu u nadležnosti Zavoda, a bez čijeg prethodnog rješavanja nije moguće odlučiti o ostvarivanju prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Zakonski rok za dobivanje mirovine u Federaciji BiH je od 30 do 60 dana, većina umirovljenika to pravo i ostvari u tom roku, međutim, veliki broj osiguranika na prvu mirovinu čeka mnogo dulje, nerijetko po pola godine, a ponekad i godinama, piše Večernji list BiH.

Razlozi za prolongiranje su brojni te Federalni zavod MIO na njih ne može utjecati. Neuplaćeni doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje od poslodavaca za razna razdoblja osiguranja; ostvareni staž kod inozemnih nositelja osiguranja; pribavljanje nalaza, ocjena i mišljenja od Instituta za medicinsko vještačenja zdravstvenog osiguranja u predmetima ostvarivanja prava po osnovi invalidnosti osiguranika; dokazivanje staža ostvarenog kod inozemnih nositelja osiguranja, odnosno pribavljanja potvrda o stažu od nositelja osiguranja u skladu s međunarodnim ugovorima; dokazivanje straža osiguranja koji nije evidentiran u bazi matične evidencije ovog Zavoda u skladu s člankom 99. Zakona o MIO; pogrešno evidentirani podaci o stažu osiguranja od poslodavaca, kao i nedostavljanje potrebne dokumentacije od osiguranika najčešći su razlozi zbog kojih osobe koje su ispunile zakonske uvjete na mirovinu čekaju i po nekoliko mjeseci.

Na jednoj od proteklih sjednica Zastupničkog doma FBiH postavljeno je pitanje zašto se ne poštuje zakonski rok za rješavanje zahtjeva za mirovine. Iz Zavoda su objasnili kako nadležne službe u postupku donošenja odluka vrlo često nailaze na sporne situacije koje nisu u nadležnosti Zavoda, a bez čijeg prethodnog rješavanja nije moguće odlučiti o ostvarivanju prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Obrazlažući navedeno, istaknuli su ranije iznesene razloge koji najčešće prolongiraju donošenje odluka, a time i isplatu mirovine. Navode i kako u tim situacijama službenici Zavoda koji zaprimaju zahtjeve osiguranika, kao i voditelji upravnog postupka odmah obavještavaju podnositelja zahtjeva o potrebi poduzimanja aktivnosti kako bi se zakonske obveze izmirile (nedostajući doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje) te kako bi se nužni podaci uredno i pravilno evidentirali u bazi podataka Zavoda. Objasnili su kako je poznato da tisućama osiguranika nisu u potpunosti uplaćeni doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje te da osiguranici vode sudske sporove kako s trenutačnim poslodavcima tako i s poslodavcima kod kojih su ranije bili prijavljeni na obvezno osiguranje. U takvim situacijama nadležna služba Zavoda ne može donijeti odluku u zakonom propisanom roku dok se ne riješi prethodno pitanje, koje nije u nadležnosti Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

- U predmetima u kojima su osiguranici, uz mirovinski staž ostvaren u BiH, ostvarili i staž u drugim državama, potrebno je, u skladu s međunarodnim ugovorima, pribaviti sve podatke i dokumentaciju od inozemnih nositelja osiguranja, a što utječe na trajanje postupka. U takvoj situaciji nalaze se na tisuće podnositelja zahtjeva te postupci po njihovima zahtjevima iz navedenih razloga traju mjesecima, a u nekim slučajevima i godinama - objasnili su iz Zavoda.

Važno je naglasiti kako se pravo na mirovinu računa od datuma ispunjenja uvjeta pod uvjetom da je zahtjev podnesen najkasnije tri mjeseca od trenutka ispunjenja uvjeta. Ako je prošlo više od tri mjeseca od ispunjenja uvjeta, datum ostvarivanja prava računa se tri mjeseca unatrag od podnošenja zahtjeva. Što znači da će svi oni koji čekaju dobiti zaostatke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije