Optimizam kod stranih posrednika, šutnja kod domaćih političara o izbornoj reformi

Neumljani: Očekujemo pomak, da Hrvati u BiH mogu birati svoje predstavnike u vlasti

29.01.2022.
u 08:35

Razgovori u Neumu o izbornoj reformi s jedne strane puni naboja, provjere svakoga zareza dokumenata koje su stranci “istovarili” domaćim političkim predstavnicima oko integriteta izbornog procesa, odnosno izbora članova BiH Predsjedništva i Doma naroda potpuno odudaraju od svakodnevice ovoga mediteranskoga grada koji se održava na “hladnome” pogonu jer turista nema. Jedini su zapravo oni koji sjede u hotelu Marea u kojemu se odvijaju pregovori. Strani posrednici iz SAD-a, odnosno EU-a Matthew Palmer i Angelina Eichhorst okupili su predstavnike Bošnjaka i Hrvata kako bi pokušali postići kompromis “pet do dvanaest” kako ove godine izborni proces ne bi zapravo bio početak nove teške krize. Kako se doznaje, radi se paralelno na nekoliko frontova, bilo da su u pitanju tehničke izmjene koje se tiču osiguranja poštenih uvjeta za glasovanje, bez mogućnosti manipulacija i krađa, ali i da se definiraju rokovi za uspostavu vlasti, postave kaznene odredbe u slučaju da se taj proces odgađa, da se usklade izborna područja, definira pitanje izvanrednih i ponovljenih izbora... Ali i riješi pitanje financiranja sljedećih izbora. Razgovara se tako na političkoj i stručnoj razini. Format razgovora iznutra postavljen je tako, doznaje se, da Palmer i Eichhorst razgovaraju pojedinačno s čelnicima, slično kako je to bilo u pregovorima u Daytonu. Nakon toga slijede zajedničke sjednice na kojima se definira koje bi eventualno rješenje moglo biti prihvatljivo stranama za uspje, piše Večernji list BiH.

 

Puno je još posla

Procjena je kako je jednostavnije eventualno postići dogovor o Predsjedništvu BiH pa se pregovara o varijantama koje su i ranije bile na stolu. Kako se doznalo od predstavnika hrvatske strane uoči početka razgovora, neće biti moguće postići parcijalan dogovor koji bi se temeljio samo na rješavanju jednoga problema Predsjedništva BiH bez da se uđe u srž problema, a to je izbor izaslanika za Dom naroda. Pri tome se hrvatski pregovarači drže načela da je potrebno razgovarati samo o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnoga suda BiH te da ih politički zahtjevi, a kakav je smanjenje uloge Doma naroda, uopće ne zanimaju.

Nakon poludnevnoga rada u petak su se medijima obratili međunarodni posrednici Palmer i Eichhorst koji su bili oprezno optimistični oko dosadašnjeg tijeka razgovora, ali i krajnjeg ishoda.

”Puno je posla, ali dobro smo počeli. Ozračje je pozitivno i ozbiljno. Mnogo je izazova pred nama. U subotu će nam se pridružiti i članovi Međuresorne radne skupine”, rekao je Palmer. On je naglasio kako vjeruje u uspjeh ove misije. Domaći pak političari nisu izlazili pred medije. S dijelom pregovarača noć prije na svečanoj večeri bio je načelnik Neuma Dragan Jurković.

”Rekao bih da je raspoloženje bilo pozitivno i mislim da bi se iz toga moglo iznaći rješenje”, kaže on. Ne smatra da Hrvati imaju prostor za popuštanje. “Hrvati nemaju prostora za popuštanje, posebno oko Doma naroda. Jednostavno se ne smije uopće upustiti u pustolovinu da se vodi rasprava oko uloge Doma naroda i smanjivanja njegove uloge. Hrvati žele napraviti jedan iskorak, jedini su nudili rješenja koja ispunjavaju sve uvjete. S druge strane, imate nespremnost bošnjačke strane, a što zapravo govori kako se želi zadržati status quo”, dodao je načelnik Neuma. “Primijetimo da je taktika kupnje vremena kako bi se održali izbori 2022. računajući da će kroz nelegalno Središnje izborno povjerenstvo uspjeti skrojiti neku novu alijansu ili platformu te Hrvate izgurati iz vlasti, odnosno, staviti tamo na vlast Hrvate koji su njima po mjeri. Vidimo što se događa s Predsjedništvom BiH. To ja zapravo obrazac za dominacijom, a ne nikakvom građanskom državom”, kaže načelnik Neuma Dragan Jurković u petak dok smo razgovarali u Neumu. Pa ipak, smatra da bi sporazum u Neumu kojim bi se to izbjeglo bio jako koristan općini.

Mladić Marko Marčinko iz Neuma jasniji je od drugih sugovornika.

”Očekujem da dobijemo Izborni zakon kako bi Hrvati bili ravnopravni. Da nas se ne može preglasavati i da možemo birati svoje predstavnike. Hrvat kojega izaberu treba predstavljati Hrvate, a ne Željko Komšić kojega su izabrali Bošnjaci. To je minimum ispod kojega ne možemo ići. Ovo je naša zemlja jednako kao i Bošnjaka i Srba”, kaže ovaj mladić. Tridesetdvogodišnji Stjepan Bačić kaže da razgovori traju gotovo od njegova rođenja.

 

Neum će profitirati

”Od Daytona, Washingtona, Splita, Sarajeva... Ništa se ne mijenja. Nama Hrvatima treba izmjena tog Izbornog zakona. Nismo se smjeli dovesti u poziciju da moramo sada ovisiti o drugima, a ljudi su se izborili za našu slobodu. Najlogičnije je da Hrvati odlučuju sami o svojim predstavnicima u vlasti. Treba zato zauzeti čvršći stav i oštro biti protiv pretenzija iz Sarajeva”, kaže Bačić. Dragiša Marek, kako kaže, pobjegao je kao i političari iz Sarajeva u kojemu je magla i značajno hladnije. On smatra kako je potrebno Ustav mijenjati iz temelja.

”Da su se ti lideri htjeli dogovoriti, oni bi to davno učinili. A dogovorom bi ugrozili vlastitu poziciju. Ovdje treba napraviti temeljite promjene Ustava i da svi budu ravnopravni. Ja sam ‘ostali’ i nas nitko ovdje ne predstavlja. Ali je ljepše nego u Sarajevu. Tamo se ne može izići jer je toliko zatrovano. Zato smo i mi ovdje došli. Ovdje nije otrovno, plus je deset stupnjeva, a tamo je minus deset”, kaže on. Predsjednik udruge hotelijera u ovome jadranskome gradu Branimir Butigan ističe kako je Neum već profitirao održavanjem konferencije u ovome mjestu.

”Sigurno je da će ovaj događaj koristiti Neumu u promidžbenom smislu. Osobito ako razgovori o izmjenama Izbornog zakona budu uspješni. S obzirom gdje se odvijaju ovi razgovori, to je i pokazatelj da možemo u zimskim mjesecima dosta toga ponuditi u konferencijskom turizmu. Imamo nekoliko velikih hotela s kongresnim dvoranama i cjelokupnim sadržajem”, kaže Butigan.

On dodaje kako priželjkuje postizanje “neumskog sporazuma” koji bi bio značajan za sve u BiH kako bi se okončala višedesetljetna politička i svaka druga kriza.

Predviđeno je da razgovori u Neumu potraju najduže tri dana kada je predviđen odlazak Palmeta i Eichhorst. Njima je također jako stalo da se u Neumu potpiše određeni sporazum koji bi opravdao i njihovu misiju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?