Dr. Mladen Čuturić

Nesumnjivo smo u mnogim segmentima postali jedna od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u cijeloj BiH

04.06.2021.
u 15:47

Upravno Vijeće Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” iz Nove Bile nedavno je za vršitelja dužnosti ravnatelja te ustanove na razdoblje od šest mjeseci imenovalo dr. Mladena Čuturića, jednog od najboljih mladih stručnjaka u BiH iz oblasti otorinolaringologije. Dr. Čuturić je zamijenio dr. Velimira Valjana koji je ustanovu uspješno vodio proteklih 16 godina. Unatoč složenoj situaciji u oblasti zdravstva, pogotovo u aktualnoj situaciji, bolnica iz Nove Bile slovi kao jedna od onih čiji su korisnici ponajviše zadovoljni pruženim usluga, ali je i jako pozitivan primjer u realizaciji brojnih projekata kojima je izrasla u respektabilnu ustanovu, piše Večernji list BiH. 

 

Dr. Čuturiću, čestitamo vam na imenovanju za novog v. d. ravnatelja Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić”. Već nekoliko godina bili ste pomoćnik ravnatelja te ste tako stekli iskustvo u menadžmentu. Kako ocjenjujete rad vašeg prethodnika?

- Prije svega, iznimno sam zahvalan dr. Valjanu na povjerenju koje mi je pruženo prilikom imenovanja na mjesto pomoćnika ravnatelja, gdje sam stekao dodatne vještine i znanja u procesu upravljanja velikim sustavima, kakav je i Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić”. Dr. Valjan ostavio je neizbrisiv trag u razvoju bolnice u Novoj Biloj, ali, slobodno mogu reći, i znatno šire u razvoju zdravstva u središnjoj Bosni.

Osobno mi je bila iznimna čast biti suradnik i kolega dr. Valjana, koji je, najprije, sjajna osoba i vrhunski kirurg, a bio je odličan ravnatelj. Doista smatram kako je dužnost ravnatelja obnašao na vrlo visokoj razini, a to nije paušalna ocjena, već to pokazuju svi relevantni pokazatelji. U mandatima dr. Valjana na poziciji ravnatelja bolnica u Novoj Biloj napravila je iznimne iskorake u pogledu kadra, spektra usluga koje nudi pacijentima, stupnja opremljenosti, raspoloživog prostora, financija itd. Nesumnjivo smo u mnogim segmentima postali jedna od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u cijeloj BiH. Svakako je najznačajniji projekt izgradnja šeste lamele, čime su stvoreni preduvjeti za daljnji razvoj naše ustanove.

 

Nedavno ste postali v. d. ravnatelja bolnice. Kako izgledaju vaši prvi dani na toj poziciji?

- Dužnost v. d. ravnatelja preuzeo sam prije dva dana. Dakle, riječ je o iznimno kratkom razdoblju. U tom kratkom razdoblju izdvojio bih niz sastanaka sa šefovima organizacijskih jedinica unutar bolnice te predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Srednjobosanskoj županiji, a na njima su teme bile buduće aktivnosti i projekti u bolnici u Novoj Biloj. Cilj je nastaviti s uspješnim radom na zadovoljstvo i zaposlenika i pacijenata.

 

Možete li nam ukratko opisati vaš profesionalni put u medicini?

- Rođen sam 1979. godine u Zenici. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje stekao sam u Vitezu. Diplomirao sam 2005. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, specijalizirao 2012. otorinolaringologiju u KBC-u “Sestre milosrdnice” u Zagrebu, a iste godine završio sam i stručni poslijediplomski studij iz oblasti otorinolaringologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2005. godine zaposlenik sam Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić”, gdje sam, uz posao specijalista otorinolaringologije te već spomenutu dužnost pomoćnika ravnatelja, obavljao dužnosti i šefa Odjela otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata te predsjednika Stručnog vijeća.

 

Bolnica posluje pozitivno te se ubraja među najorganiziranije ustanove u BiH. Mogu li pacijenti očekivati nove usluge?

- Da, točno je, bolnica posluje pozitivno. Upravo je 1. lipnja 2021. godine Sabor Srednjobosanske županije jednoglasno usvojio analizu poslovanja za 2020. godinu. Naravno, u planu je daljnje širenje usluga koje nudimo pacijentima, a prije svega, istaknut ću oblasti biokemijsko-hematološkog laboratorija, maksilofacijalne kirurgije, mikrobiologije i radiologije.

U tijeku su aktivnosti dodatnog osposobljavanja kadra, nabave opreme i uređenja prostora za navedeno.

 

Kako zadržati medicinske djelatnike u središnjoj Bosni?

- Zadržavanje kadra, prije svega specijalističkog, najveći je izazov u predstojećem vremenu. Ne postoji jednostavan odgovor na to pitanje, a ni jednostavno rješenje. Odlazak je evidentan zbog niza različitih razloga. U svakom slučaju, ustanova na čijem sam čelu poduzet će niz mjera kako bi zadržala postojeći kadar. Tu je, prije svega, riječ o dodatnom poboljšanju uvjeta rada, omogućavanju pohađanja dodatnih programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja te nabave suvremene opreme koja je veliki poticaj za rad i profesionalni razvoj svih medicinskih djelatnika, osobito mlađih.

 

Smatrate li kako je pozitivno što je bolnica sada u vlasništvu Županije?

- Apsolutno. Doista smatram pozitivnim što su konačno riješena osnivačka prava, kako za bolnicu u Novoj Biloj tako i sve ostale bolnice u Srednjobosanskoj županiji. Uostalom, zakonska rješenja vrlo su jasna, županije su osnivači bolnica i ne vidim u tome ništa sporno. Okončanje procesa preuzimanja osnivačkih prava omogućava pravno te na svaki drugi način gledano kvalitetnije funkcioniranje bolnice.

 

Što možemo očekivati u idućem razdoblju od vas kao ravnatelja?

- Svakako nastavak već započetih aktivnosti i projekata na unaprjeđenju rada bolnice. Tu je riječ o nizu različitih projekata, a izdvojit ću neke. Kad je u pitanju infrastruktura, svakako nastavak s projektima energetske učinkovitosti i poboljšanja stanja postojećeg objekta. Tako ove godine planiramo daljnja ulaganja u saniranje podnih površina u dijelu ambulanti i odjela bolnice te uređenje kabineta za magnetnu rezonanciju.

Poseban naglasak bit će na nabavi nove opreme. U planu nam je ove godine nabaviti dodatnu opremu za anesteziju, središnju sterilizaciju, operacijsku dvoranu i radiologiju, a posebno ističem nabavu magnetne rezonancije u suradnji s Bolnicom Travnik i Vladom Srednjobosanske županije. Ako to epidemiološka situacija bude dopuštala, u planu je i dodatni angažman na edukativnim programima osoblja, prije svih, liječnika. Naime, zbog cjelokupne situacije s pandemijom COVID-19 uvelike su zaustavljeni programi specijalizacije, ali i drugi edukativni programi, a osobno smatram kako je od velike važnosti ulaganje u kontinuirano obrazovanje zaposlenika. Ljudski kapaciteti ključni su resurs svake organizacije, a tako i bolnice.

 

Dosad smo govorili o vama kao ravnatelju bolnice, a sada jedno pitanje upućeno vama kao liječniku. Koji su najveći nedostaci, a koje prednosti vašeg posla?

- Liječničko zanimanje je poziv, a ne posao, a ja živim svoj poziv pa mi je teško govoriti o njegovim nedostacima. Svakodnevno se suočavamo s teškim izazovima i nepredviđenim situacijama te etičkim dvojbama, što traži visok stupanj najprije znanja, a onda profesionalnosti te emocionalne zrelosti. Upravo ti izazovi i jesu moja pokretačka snaga.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?