Kad je cvijeće u pitanju, BiH uglavnom ovisi o uvozu, domaća proizvodnja je premala

Nestašica cvijeća odrazila se na cijene, ruže dvostruko skuplje

04.10.2021.
u 16:45

- Prije nekoliko dana preminuo nam je susjed. Nitko nije mogao ni zamisliti da će najveći problem vezan uz pogreb biti cvijeće, piše Večernji list BiH.

Manja ponuda

Naime, kako su nam kazali u cvjećarnici, cvijeće je problem nabaviti, a i kada uspijete dobiti što želite, cijene su znatno više. Jedna ruža sada košta čak 5 KM. Na kraju su, kako bi izradili sve željene aranžmane, morali pokupiti sve cvijeće iz nekoliko cvjećarnica - požalila nam se gospođa iz ZHŽ-a. Tragom te informacije, provjerili smo kakvo je stanje u Mostaru.

- Cijena ruža znatno je porasla, ali još je veći problem to što ih je teže nabaviti. Trenutačno ih nemamo na stanju, a inače im je cijena 4 KM. Sada je nabavna cijena ruža onolika kolika je ranije bila prodajna - kazala nam je vlasnica jedne od mostarskih cvjećarnica. Prema njezinim riječima, nije problem samo s ružama, gotovo je ista situacija i s ivančicama (margaritama). - Cvijeće stiže četvrtkom i što uzmem taj dan, gotovo u pravilu je jedino što imam na ponudi. Ako kojim slučajem zatražim dodatnu isporuku, uglavnom je ne mogu dobiti jer cvijeća više ne bude u ponudi - kazala je. Prema njezinim riječima, glavna burza za cvijeće je u Nizozemskoj, ali ono tu stiže iz raznih, uglavnom udaljenih i siromašnih zemalja, a korona je smanjila promet te ga znatno poskupila, tako da se to odrazilo i na vlasnike bh. cvjećarnica. Kaže kako je proizvodnja cvijeća u BiH jako mala i nedovoljna za potrebe tržišta, što se s pojavom pandemije pokazalo kao veliki problem. - Ako za primjer uzmemo, recimo, ruže, one uglavnom stižu iz Ekvadora. Ekvadorska ruža smjestila se na sam vrh u svijetu po kvaliteti i ljepoti. No, možete zamisliti koliki je problem sada redovita dostava tog cvijeća i koliko u ovakvim okolnostima stoji prijevoz - požalila nam se ova cvjećarica. Iako je problem s ružama najizraženiji, zbog istih razloga poskupjela je i većina ostaloga cvijeća. Upitali smo kako se snalaze za narudžbe, posebice one veće, kad je riječ o pokopima, jer oni “u četvrtak” ne mogu znati koliko će takvih narudžbi imati u idućim danima, a dopune zaliha teško su izvedive. - Snalazimo se svakako, radimo s cvijećem koje imamo na raspolaganju. Ako netko baš ima posebne želje, surađujemo s drugim cvjećarnicama, zovemo, tražimo ima li netko slučajno na stanju određeno cvijeće, dva, tri, četiri... Tako se nadopunjavamo i izlazimo jedni drugima ususret - objašnjava nam trenutačno stanje na tržištu.

Ovisni o uvozu

Prema podacima UNO-a BiH, u BiH se najviše uvoze ruže, krizanteme, gladiole, božuri, karanfili itd. U 2019. u BiH je do kraja listopada najviše uvezeno upravo ruža, čija je vrijednost iznosila oko 2,1 milijun KM, dok je uvoz te vrste cvijeća u deset mjeseci lani iznosio oko 1,9 milijuna KM.

U deset mjeseci prošle godine uvoz cvijeća u BiH iznosio je oko 686 tona, čija je vrijednost oko 4,8 milijuna KM, u istom razdoblju godinu prije uvezeno je oko 858 tona cvijeća u vrijednosti oko 5,7 milijuna KM. Brojke dovoljno pokazuju koliko BiH ovisi o uvozu cvijeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije