Koliko politička depresija utječe na odlazak najproduktivnije populacije iz BiH

Nesigurnost i ekonomsko stanje tjeraju mlade iz BiH, a politika je glavni krivac za to

05.11.2023.
u 20:45

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković navodi kako je prvenstveno politička depresija glavni razlog odlaska velikog broja mladih obrazovanih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Što kažu istraživanja

- Neke ankete pokazuju da mladi napuštaju BiH prvenstveno zbog političke depresije. Jer jako je popularno svađati se na dnevnoj osnovi sa svojim protivnicima i to je lako za raditi. Ono što nije lako je voditi dijalog za postizanje kompromisa jer ne dobivate nikakve političke bodove ako to radite. Ali zbog budućnosti moje zemlje, odlučio sam biti drugačiji i mislim da funkcionira - kazao je Konaković odgovarajući na pitanje o uzroku odlaska mladih Bosanaca i Hercegovaca postavljeno mu tijekom plenarnog panela “Proces proširenja EU-a i strategija Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR)” na Godišnjem forumu Europske strategije za dunavsku regiju, održanom u Sloveniji na Brdu kod Kranja.

Istraživanja s početka ove godine pokazuju kako je nezaposlenost stanovništva u Bosni i Hercegovini jedan je od gorućih problema, a nezaposlenost mladih dosegnula je razinu od gotovo 40 posto. Istraživanja su pokazala da je nemogućnost pronalaska posla glavni razlog što se mlado stanovništvo iseljava iz BiH. Prema časopisu “The Economist”, BiH je na vrhu liste s najvećim odljevom mozgova, a zabrinjavajući je i podatak da je za odlazak iz BiH zainteresirano čak 51,3 posto mladih. Stopa nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini čak je četiri puta veća nego u zemljama EU-a.

Bojni su razlozi za to, a neki od njih skrivaju se u činjenici da je zemlja bila suočena s ne baš uspješnim procesom ekonomske tranzicije. Tu je i pitanje neodgovarajućeg obrazovnog sustava koji nije moderniziran, ali i niska primanja. Također, podaci upućuju i na to da su najčešći razlozi odlaska, kao što navodi i ministar Konaković, nestabilna politička situacija te uvjerenje u veću mogućnost uspjeha, a nema ni jedinstvene strategije koja bi precizirala prioritete za poboljšanje životnih uvjeta mladih kako bi ih država zadržala u zemlji. Kada je u pitanju zaposlenost mladih (od 15 do 24 godine), podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je stopa nezaposlenosti mladih 38,3 posto. Prije pandemije stopa nezaposlenosti imala je konstantan i stabilan trend opadanja.

Institut za razvoj mladih “Kult” nedavno je uradio istraživanje o položaju mladih u BiH, a njegovi podaci pokazuju da mladi smatraju kako bi prioriteti bh. vlasti u idućih pet godina trebali biti zapošljavanje i obrazovanje. Također, ističu da legislativa u polju tržišta rada ne prati trendove u kojima mladi danas pronalaze poslove i osiguravaju egzistenciju, npr. freelance poslove, nedostatak klasifikacije novih zanimanja.

BiH je država koja iz godine u godinu bilježi dramatičan pad broja stanovnika. Kako su pokazali podaci iz izvješća UN-a za 2022. godinu “Perspektive svjetskog stanovništva”, BiH je u samom vrhu liste zemalja u kojima se bilježi najveće smanjenje broja stanovnika u svijetu.

Smanjenje broja stanovnika

- Analiza stanja stanovništva potvrdila je kako je BiH zemlja s “najnižim niskim” fertilitetom na svijetu (1,25), visokim razinama migracija i starenja stanovništva, kao i s duboko ukorijenjenim rodnim nejednakostima. Do 2070. godine takvi će demografski trendovi i nejednakosti dovesti do smanjenja ukupnog stanovništva za više od 50%, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji (s njezinim udjelom u ukupnom stanovništvu iznad 40%) - objasnio je nedavno John Kennedy Mosoti, predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) u BiH.

Zbog kroničnog nedostatka radne snage u zemljama Europske unije sve je lakše i državljanima BiH dobiti posao na Zapadu. Tako odlaze uglavnom visokoobrazovani ljudi, medicinski kadrovi i majstori svih zanata. Broj radnih dozvola u Njemačkoj i drugim zemljama EU-a konstantno se povećava. Koliko je ozbiljan odljev stanovništva iz BiH, vidi se i po slobodnim radnim mjestima koja poslodavci ne mogu popuniti u svim djelatnostima. • 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?