JAHORINA

Nešić: Vjerujem da smo generacija političara koji donose neko novo vrijeme na Balkan

09.06.2023.
u 11:54

Usvajanjem akcijskog plana kojim se potvrđuje posvećenost europskoj i sigurnosti regije, zatvorena je treća konferencija Sarajevo Migration Dialogue koja se održavala na Jahorini.

Tijekom dvodnevnog skupa predstavnici zemlja regije i stručnjaci iz oblasti migracija i azila, razgovarali su o svim aspektima ovog sigurnosnog i humanitarnog izazova, te razmatrali najbolja rješenja za upravljenje migracijama.

Rezultat zajedničkog rada je akcijski plan koji predviđa intenziviranje suradnje u borbi protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima u narednom periodu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako se navodi, radit će se na poboljšanju identifikacije migranata i upravljanja povratkom migranata u zemlje podrijetla. Zbog toga će biti dodatno pojačana međusobna komunikacija na prostoru zapadnog Balkana ka zemljama podrijetla migranata.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić na zatvaranju konferencije na Jahorini ja istaknuo važnu ulogu BiH i zemalja regije u očuvanju europske sigurnosti te da to treba biti prepoznato.

- Odnos prema migrantskoj krizi, razgovori koje smo ovdje imali, kao i visok stupanj zajedničkog fokusa na problemu još je jedan dokaz da pripadamo modernoj Europi i zaslužujemo što prije osjetiti benefite punopravnog članstva u EU. Migrantskom krizom se potvrdilo da smo važno globalno raskršće koje utječe na čitavu Europu. Mi danas, na zapadnom Balkanu predstavljamo uspjeh ili neuspjeh velikog ekonomskog i mirovnog projekta EU. Vjerujem samo u uspjeh i siguran sam da ćemo tamo stići. I da smo ta generacija političara koji donose neko novo vrijeme na Balkan - kazao je Nešić.

Organizatori konferencije su Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Kraljevina Švedska, kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije te uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM), navodi se u saopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije