nakon kišnih padalina

Neretva u Mostaru divlja, promet obustavljen u Baćevićima, izvanredno stanje u Ljubuškom i Grudama

Klix
11.02.2021.
u 19:52

Uslijed kišnih padalina razina rijeke Neretve i Radobolje se znatno povećala uslijed čega je plato ispod Starog mosta u Mostaru kompletan poplavio, a u južnom naselju Baćevići Neretva prelazi preko mosta, zbog čega je promet obustavljen.

Povećana razina rijeke kod brojnih stanovnika u dolini Neretve je izazvao strah od poplava i mogućih neželjenih posljedica, a stanje je na nekim mjestima zabrinjavajuće, piše Klix.ba.



Voditelj Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora Anel Nurković kaže kako usprkos dramatičnom stanju na terenu razina rijeke Neretve postepeno opada i za sada nema straha od mogućih posljedica za Mostar.

U Mostaru je prema njegovim riječima vodostaj Neretve u 14:30 sati iznosio 999 centimetara, a sat vremena prije toga je bio 1.005, što znači da je u blagom padu. Prema raspoloživim podacima po njegovim riječima za sada nema straha od poplava za Mostar.

"Na 850 centimetara vodostaja mi vršimo obavijest Civilne zaštite nad Mostarom, a maksimalni vodostaj je izmjeren 1.525 , što znači da je za 500 centimetara manji sada", pojasnio je Nurković za Klix. 

Podsjeća da je u velikim valu koji se dogodio u Mostaru 1.999 godine bilo oko 1.600 kubika kroz Mostar a sada je oko 1.000 kubika i uz to je vodostaj u opadanju te ističe da građani ne trebaju strahovati.

"Hidroelektrana Jablanca je tijekom noći imala otvorene dvije klapne, a sada su otvorene tri", kazao je Nurković.

"Sada kroz Mostar prolazi oko 1.050 kubika i u blagom je padu, jer veliki su doticaji. Puno je kiše palo, a uz to od Grabovice do Salakovca postoje veliki dotoci Dreženake", pojasnio je. 

Nešto teže stanje prema njegovim riječima je južno od Mostara, pa tako u naselju Baćevići Neretva prelazi preko mosta i promet je obustavljen. Povećan je vodostaj i rijeke Bune, a u Čapljini su proglašene redovne mjere zaštite od poplava, što je prvi stupanj pripravnosti.

"Na proglašenju redovitih mjera od poplava od Civilne zaštite FBiH i HNŽ su obaviješteni i svi oni prate naše podatke, te su upućeni u vodostaje rijeka" kaže Nurković.

Dodaje kako je protok Neretve kroz Metković nešto veći i da bi moglo doći do kritičnih točki gdje počinje redovita mjera obrane od poplava.

Izvanredno stanje u Ljubuškom i Grudama

Međutim u zapadnoj Hercegovini, odnosno na području Ljubuškog i Gruda je izvanredno stanje obrane od poplava. Utješno je kako kaže Nurković to što prema vremenskoj prognozi narednih dana nema najavljenih padalina, pa će se kako vjeruje i vodostaj rijeka smanjiti, a time izbjeći i neželjene poplave.

Kako javlja jabuka.tv, Hidroeletrana Peć Mlini u Grudama je zatvorena.

"Tvrtka koja vrši tekuće održavanje je u pripravnosti zbog visokog vodostaja Trebižata. Što se tiče Hidroeletrane Peć Mlini, ona trenutno ne radi nikako te je ugašena u četvrtak u 4:30 sati. Čim vodostaj na mjernom mjestu Humac opadne na određenu razinu, hidroelektrana će ponovno biti u pogonu", izjavio je Nurković za portal Jabuka.tv.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?