FILOZOFSKI FAKULTET

Neprestano usavršavati studijske programe, ali i unaprijediti odnose studenata i nastavnika

08.12.2017.
u 13:53

Filozofski fakultet članica je Sveučilišta u Mostaru, jedinoga sveučilišta u Bosni i Hercegovini na kojemu se nastava izvodi na hrvatskome jeziku. Riječ je o znanstvenoj i visokoškolskoj ustanovi koja obrazuje studente u tri nastavna ciklusa (preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom) na 17 studija iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti. Nastava se izvodi u skladu s načelima Bolonjske deklaracije. Odabran je sustav studiranja 3 + 2 + 3.

Bogatstvo programa

Odlukom Upravnoga vijeća iz ožujka 2005. godine dotadašnji Pedagoški fakultet podijeljen je na Fakultet filozofsko-humanističkih znanosti i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Fakultet filozofsko-humanističkih znanosti 21. ožujka 2007. preimenovan je u Filozofski fakultet.

Fakultet danas ima 2900 upisanih studenata, 111 stalno zaposlenih djelatnika i više od 150 vanjskih suradnika. Na preddiplomskom i diplomskom nastavnom ciklusu 17 studija izvodi 47 studijskih programa. Tijekom jedne akademske godine ukupno se izvede 48.800 sati nastave.

Na preddiplomskom nastavnom ciklusu izvodi se 11 jednopredmetnih i 12 dvopredmetnih studijskih programa. Svi dvopredmetni studijski programi mogu se međusobno kombinirati, što zajedno čini 77 različitih studijskih skupina. Svi preddiplomski studijski programi traju tri godine.

Na diplomskom nastavnom ciklusu izvodi se 9 jednopredmetnih i 12 dvopredmetnih studijskih programa koji se također svi mogu međusobno kombinirati. Tako na diplomskom studiju postoje 83 studijske skupine. Diplomski studijski programi traju dvije godine.

Na poslijediplomskom ciklusu izvodi se poslijediplomski doktorski studij Jezici i kulture u kontaktu koji pokriva područje humanističkih i društvenih znanosti. Studij se izvodi kroz dva modula: modul Jezik i modul Kultura. Svaki se modul dijeli na smjerove. Modul Jezik obuhvaća sljedeće smjerove: anglistiku, germanistiku, kroatistiku i latinski jezik. Modul Kultura obuhvaća sljedeće smjerove: filozofiju, povijest, informacijske i komunikacijske znanosti te smjer interdisciplinarne društvene znanosti.

Filozofski fakultet ima i svoje dislocirane odjele u Orašju i Brčkom. U Orašju djeluju Studij engleskoga jezika i književnosti te Studij socijalnoga rada. U dislociranom odjelu u Brčkom izvodi se Studij odnosa s javnošću. Uz navedene studije na Filozofskom fakultetu izvodi se Program za stjecanje nastavničkih kompetencija.

Filozofski fakultet uključen je u nekoliko programa mobilnosti, kako studenata tako i nastavnoga osoblja. Ovdje pripadaju CEEPUS III program Erasmus Mundus JoinEU-SEE. Više godina postoji i uspješna suradnja s DAAD-om (Njemačka služba za akademsku razmjenu studenata), KAAD-om (Katolička akademska služba za razmjenu stranaca) te OeAD-om (Austrijska akademska služba za razmjenu), a od akademske 2016./2017. godine započela je mobilnost kroz Erasmus+ program. Filozofski se fakultet ističe i znanstvenom djelatnošću i organiziranjem brojnih međunarodnih znanstvenih konferencija te objavljivanjem znanstvenih publikacija. U tom okviru organizira se i redovita godišnja znanstvena konferencija “Identiteti, kulture i jezici” koja se bavi aktualnom problematikom društvenih i humanističkih znanosti. Od 2010. godine do danas Fakultet je potpisao 15 sporazuma o suradnji s raznim institucijama kao što su Arhiv Bosne i Hercegovine, Zavod za školstvo, Zavod za zdravstveno osiguranje HNŽ-a, Narodna knjižnica HNŽ-a, razne medijske kuće itd. Filozofski fakultet objavljuje časopise Hum, Kultura komuniciranja i Hercegovina te godišnjak Identiteti – kulture – jezici. 

Kroz sustav se organizira, koordinira i provodi postupke vrjednovanja i razvija unutarnje mehanizme osiguravanja i unapređenja kvalitete na razini Fakulteta. Na fakultetu djeluje deset službi i ureda. To su Služba za pravne, kadrovske i opće poslove, Studentska služba, Financijsko-knjigovodstvena služba, Tehnička služba, Arhiv fakulteta, Služba za informatičku potporu, Ekonomsko-organizacijska služba, Služba za nastavu, Ured za projekte i međunarodnu suradnju i Ured za odnose s javnošću.

Knjižnični fond Filozofskog fakulteta ima nešto više od 15.000 naslova i oko 7000 periodičnih izdanja iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti. Knjižnica Filozofskog fakulteta korisnik je knjižničnoga programa COBISS s uzajamnom bibliografsko-kataloškom bazom COBIB i lokalnim bazama podataka biblioteka sudionica, bazom podataka u knjižnicama COLIB, normativnom bazom podataka CONOR. Knjižnica trenutačno ima pristup dvjema elektroničkim bazama podataka: SCI Direct i SCOPUS. Na Fakultetu također djeluju Medijski centar, Istraživački centar, Centar za politološka istraživanja te Savjetovalište za studente i Alumni klub.

Pedagoško usavršavanje

Uz Studentski zbor, na Filozofskom fakultetu djeluje i nekoliko studentskih udruga: Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), Udruga studenata socijalnoga rada ZAMFIS, Udruga studenata filozofije SOFOS, Udruga studenata odnosa s javnošću PRUMO, Udruga studenata novinarstva PRESS, Udruga studenata latinskoga jezika LUX, Udruga studenata psihologije Mentalist, Klub studenata povijesti “Filip Lastrić”, Klub studenata hrvatskoga jezika “Franjo Milićević”, Klub studenata informacijskih znanosti i Klub studenata engleskoga jezika i književnosti.

U razdoblju koje dolazi, fakultet ima za cilj podići razinu kvalitete nastavnog procesa na svim studijima i tako studentima omogućiti postizanje višega stupanja znanja i kompetencija, kao i omogućiti nastavnicima pedagoško usavršavanje. Žele neprestano usavršavati studijske programe usklađujući ih s izvrsnim programima u međunarodnim okvirima, ali i unaprijediti odnose studenata i nastavnika. Filozofskom fakultetu cilj je razviti i pružiti različite oblike cjeloživotnog obrazovanja, poticati izvrsnost u znanstvenom istraživanju, razvijati interdisciplinarne i integrirane studijske programe potrebne društvu i gospodarstvu, kao i poboljšati međunarodnu suradnju te razmjenu znanstveno-nastavnog kadra i studenata.

Fakultet želi osigurati financijsku stabilnost ponajviše sudjelovanjem u integracijskom procesu Sveučilišta, inzistirajući na modelu koji će jamčiti financijsku sigurnost Fakulteta i povećati broj kvalitetnih projekata koji će biti dodatni izvor financiranja.•     

     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije