Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Neplaćene kazne pijanih pješaka u BiH iznose 
111.218 maraka

28. ožujka 2018. u 19:00 0 komentara 196 prikaza

Alkohol predstavlja poseban problem za sigurnost prometa, a često smo i svjedoci prometnih nesreća koje su uzrokovali sudionici u prometu koji su bili pod utjecajem alkohola, piše Večernji list BiH. Osobe koje su pod utjecajem alkohola obično krše prometne propise i predstavljaju opasnost za sigurnost kako sebe tako i ostalih sudionika u prometu.

Zapanjujući podaci

Pri razmatranju problema alkohola u prometu, često se misli na vozače motornih vozila koji su pod utjecajem alkohola. Međutim, treba spomenuti i ostale sudionike u prometu, kao što su pješaci i biciklisti koji također predstavljaju potencijalnu opasnost u prometu.

Da prekršaje u prometu ne čine samo vozači, pokazuju podaci Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH. Naime, u ovoj Agenciji ističu kako ukupne neplaćene kazne pijanih pješaka iznose 111.218 KM.

- Samo tijekom prošle godine pješaci u alkoholiziranom stanju napravili su dug za kazne od 18.235 KM, a godinu ranije taj iznos je bio 26.685 KM - rekli su za Glas Srpske u IDDEEA-i. U njihovim evidencijama nalazi se 555 pješaka koji duguju novac na ime neplaćenih kazni koje su im izrečene zbog pijanstva. - Neke od tih osoba imaju i više neplaćenih kazni za isti prekršaj. Samo prošle godine evidentirali smo 155 prekršajnih naloga za pješake u alkoholiziranom stanju, a kaznu je platilo njih tek 32 - naveli su u IDDEEA. Prema podacima do kojih je došao Glas Srpske, Policijska uprava u Prijedoru kaznila je pješaka koji je imao 4,17 promila alkohola u krvi, dok su u Zvorniku evidentirana dva pješaka s 4,11 i 3,85 promila alkohola koji su smrtno stradali u prometnim nesrećama.

Propisi za pješake

Kažnjavanje pijanih pješaka nije propisano Zakonom o sigurnosti prometa u BiH, ali jest prema Zakonu o sigurnosti prometa RS-a i prema novom Zakonu o uređenju prometa u Sarajevskoj županiji. koji je stupio na snagu prošlo ljeto. Prema Zakonu o sigurnosti prometa RS-a, kazne za pješaka koji ima više od 0,84 promila alkohola u krvi, a kreće se kolnikom, iznose od 100 do 300 KM. Pijani pješak koji bude odgovoran za prometnu nesreću platit će kaznu od 300 do 1000 KM, dok je zakonom u SŽ-u propisano: - Smatrat će se da je pješak pod utjecajem alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholiziranosti utvrdi da količina alkohola u organizmu iznosi više od 0,8 g/kg ili kod kojeg se, bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znakove promijenjenog ponašanja izazvanog utjecajem alkohola ili drugih opojnih sredstava- stoji u zakonu. Za ovaj prekršaj propisana je kazna od 50 do 250 KM. Podsjetimo, Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH s 40 KM kaznit će se pješak koji prilikom prelaska ceste ne koristi pješački prijelaz, dok će pješak koji prelazi ulicu tijekom crvenog svjetla na semaforu biti kažnjen s 50 KM.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.