Krišto:

Neophodna suradnja parlamenata na svim razinama

parlamenti
26.01.2016.
u 15:29

Predsjedateljica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto kazala je kako je suradnja parlamenata na svim razinama kroz razmjenu iskustava i dobrih praksi neophodna kako bi pravovremeno odgovorili na sve integracijske izazove koji su pred BiH.  

To je izjavila povodom završetka Twinning projekta "Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u Europsku uniju (EU)" koje je obilježeno danas u Sarajevu.

Ovom prilikom predsjednici parlamenata u BiH potpisali su usaglašeni "Koncept mehanizma suradnje parlamenata u BiH u poslovima vezanim za proces integracija u EU".

Riječ je o dokumentu kojim se uspostavlja sistem neformalne suradnje između parlamenata u BiH u poslovima u vezi s procesom integracije u EU na temeljima uzajamnosti, zajedničkog rada i dogovora putem konsenzusa i postupaka uz poštivanje ustavom utvrđenih struktura.

Rukovodilac Projekta ispred zemalja članica EU Zoltan Horvath kazao je da je Projekt proizveo trajne rezultate i paket od nekoliko stotina preporuka, koje su prilagođene parlamentima u BiH.

- Ključno pitanje je da li će te preporuke ostati na polici, ili će biti primijenjene u praksi - istakao je.

Projekt je ocijenio kao "zaista uspješan", a kao jedan od ključnih rezultata naveo je pripremljene i prilagođene akcione planovi za parlamente u BiH, koje su četiri parlamenta već usvojila.

Izrazio je uvjerenje da će nova faza parlamentarne pripreme za europske integracije moći biti otvorena te da će slijedeća faza za parlamente BiH biti od velikog uspjeha.

Šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin mišljenja je da su svi parlamenti u BiH "dobro primili ovaj projekt" te da su doprinijeli uspostavi prilagođenih akcionih planova koji će poslužiti kao mapa puta za predvođenje aktivnosti svih parlamenata pojedinačno.

Napomenuo je da se posvećenost parlamenata već vidi kroz činjenicu da se neke od preporuka projekta već provode te apelirao da se ovaj pozitivan zamah nastavi.

Šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH ovom prilikom osvrnuo se i na podnošenje aplikacije BiH za EU te kazao da, kako bi ta aplikacija bila kredibilna, BiH mora učiniti više kako bi ispunila očekivanja stavljena pred nju.

- Očekujemo da će vlasti u BiH upostići dogovor koji će uspostaviti funkcionalnu koordinaciju i osigurati uravnoteženo donošenje odluka kada je riječ o pitanjima vezanim za EU - naglasio je.

Predstavnici parlamenata u BiH istakli su značaj Twinning projekta koji je pridonio bližoj suradnji parlamentarnih tijela u BiH, kao i jačanju njihovih kapaciteta.

Krišto je istakla da je obaveza parlamentaraca da kontinuirano rade na osnaživanju i profiliranju novih sveobuhvatnih znanja, kako bi mogli preventivno djelovati i umjeravati vlade na zahtjevnom integracijskom putu.

Ovakvu vrstu projekta, dodala je, neophodno je provesti i na županijskim razinama, jer će u budućem usaglašavanju zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU, županije igrati veliku ulogu.

Predsjedatelj Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić kazao je kako je Projekt dao novu dimenziju ulogama koje parlamenti igraju u procesu integracije BiH u EU.

Podsjetio je da je osnovni zadatak koji parlamenti moraju ispuniti u pogledu europskih integracija vezan uz primarnu ulogu parlamenata, a to je zakonodavstvo, gdje ih, kako je rekao, čeka mukotrpan put.

Ocijenio je da su svi parlamenti u okviru Projekta ojačali odnose, kako međusobne, tako i između uposlenika parlamenata, što je, istakao je, bitan rezultat "jer u BiH često nedostaje bliska i konkretna komunikacija između pojedinaca i institucija".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije