Recept

Neodoljivo hrskavi crème brûlée potpisuje chefica Esplanade – Ana Grgić Tomić

30.01.2022.
u 09:07

Poznati klasik crème brûlée ovoga puta smo pripremili u hrskavom obliku s jabukom i cimetom. Mnogi narodi ovaj desert svojataju i tvrde kako su upravo oni tvorci crème brûléea, ali ipak se možemo u jednome složiti, ovaj klasik jednostavno je neodoljiv. Svima nam poznata krema od vrhnja, jaja i šećera zasladit će nepca, a topla kombinacija jabuke i cimeta naprosto poziva na uživanje uz toplu šalicu čaja - poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i i kolumnistica magazina Slano & slatko.

 | Autor : Hotel Esplanade Foto: Hotel Esplanade

Hrskavi crème brûlée s cimetom i jabukama

Sastojci (za 6 komada)

Košarice za crème brûlée:

300 g glatkog brašna

200 g maslaca

100 g šećera u prahu

1 jaje

1 žličica naribane limunove korice

Priprema:

Sve sastojke spojite i umijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori u hladnjaku omotan u prozirnu foliju oko 1 h pa ga  tanko razvaljajte. Pripremite metalne kalupe u kojima će se peći prhko tijesto na način da ih premažete tankim slojem maslaca. Narežite krugove koji su nešto veći od samih kalupa te ih utisnite u kalup, a višak tijesta odrežite. Na tijesto stavite papir za pečenje te unutra nasipajte rižu kako bi tijesto zadržalo pravilan oblik prilikom pečenja. Pecite 20-tak minuta na 170 ⁰C nakon čega maknite rižu i papir.

Crème brûlée krema:

500 ml slatkog vrhnja

125 g šećera

2  jaja

2 žutanjka

pola čajne žličice cimeta

Priprema:

Zakuhajte vrhnje i šećer te ga prelijte preko jaja u koja ste umutili cimet i smjesu dobro izmiješajte. Kremu ulijete u pripremljene košarice od prhkog tijesta. Punjene košarice stavite u pećnicu 15-20 minuta na 150 ⁰C. Ohlađeni crème brûlée pospite šećerom kristalom i lagano karamelizirajte brenerom.

Umak od jabuka:

2 veće jabuke

10 g maslaca

2 žlice šećera

cimet

limunov sok

Priprema:

Ogulite jabuke, narežite ih na manje kockice te ih prodinstajte s maslacem i šećerom. Dodajte malo cimeta i limunova soka u umak i poslužite uz crème brûlée. Za dodatnu hrskavost gostima uz desert servirajte i čips od jabuke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije