Zbog priljeva radnika i oživljavanja rudnika na lokacijama Veovača i Rupice

Nemoguće naći stan ili kuću za najam na području općine Vareš

16.06.2023.
u 20:32

Cijena nekretnina na području cijele BiH posljednjih mjeseci dosegnula je nerealne iznose, posebice u većim središtima, međutim, iznimka nisu ni pojedine manje sredine u kojima je donedavno veći broj stambenih objekata zjapio prazan, piše Večernji list BiH.

Poziv vlasnicima kuća

Jedna od tih sredina je i Vareš, bosanski brdski gradić, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 829 metara te se smjestio u kotlini rijeke Stavnje, u njezinu gornjem toku, na području planine Zvijezda, 45 km od Sarajeva i 60 km istočno od Zenice. Kuće i stanovi na području ove općine trenutačno su itekako na cijeni. Naime, potražnja za slobodnim krevetima na području ove općine je velika, a bit će i veća.

Na najvećem bh. internetskom oglasniku OLX.ba gotovo je nemoguće na području navedene općine pronaći stan ili kuću za najam, a onaj kome se posreći, za 50 četvornih metara mjesečno će izdvojiti 400 maraka. U ožujku ove godine Odjel za ljudske resurse kompanije Eastern Mining organizirao je kampanju zapošljavanja za 180 novih radnih mjesta. Kako je projekt u fazi izgradnje, koja uključuje izgradnju transportne ceste, postrojenja za preradu te otvaranja rudnika na Rupicama, javila se potreba za većim brojem radne snage. Iako je kompanija u tom trenutku imala 184 radnika, do rujna se planira zaposliti dodatnih 180 radnika na različitim pozicijama. Uz Vareš, kampanja ove tvrtke obuhvatila je i općinu Kakanj.

Naime, kako su naveli iz iste kompanije, Eastern Mining želi potaknuti razvoj Vareša i susjednih općina, a zapošljavanje je jedan od najboljih načina doprinosa boljem gospodarstvu i kvaliteti života jedne lokalne zajednice. Zbog velikog priljeva radnika iz drugih gradova i općina pojavio se i problem smještajnih kapaciteta na području ove općine. Stoga je kompanija Eastern Mining ranije ove godine pozvala vlasnike stanova i kuća na području općine Vareš da ih daju pod zakup. - Ako posjedujete navedene objekte, a zainteresirani ste za iznajmljivanje, potrebno je dostaviti sljedeće podatke: točnu lokaciju stambenog objekta, površinu koja se iznajmljuje i opremljenost objekta.

Investicije i projekti

Isto tako, poželjno bi bilo fotografirati prostor i uz prijavu dostaviti osobi zaduženoj za koordinaciju - poručili su u svom oglasu iz kompanije u pozivu građanima. Inače, projekt Vareš sastoji se od dviju istražnih lokacija - Veovača i Rupice, na kojima je ranije vršena eksploatacija olova, cinka i barita. Pogon je prestao s radom prije rata, početkom 90-ih godina prošloga stoljeća. Depoziti su podvrgnuti opsežnom istraživanju i sadrže značajne količine olova, cinka, srebra, zlata, bakra i barita. Ovaj će projekt, prema procjenama, investitorima donijeti oko dvije milijarde KM. Riječ je o iznosu koji, prema pisanju biznisinfo.ba, strani investitori očekuju da će dobiti kao čistu zaradu. Novac će ovoj tvrtki, koja je svojom investicijom oživila ovaj dio BiH, početi pristizati već od ove godine, kada je planiran početak iskopavanja.

Zarada će se produljiti na idućih 15 godina, a najveći dio stići će do 2030. godine. Uz oživljavanje rudnika, ovaj projekt ima nemjerljive prednosti za širu zajednicu, vraćajući život u ovu nekadašnju gospodarsku silu. Podsjetimo, pred posljednji rat Vareš je bio snažno industrijsko središte. Rudnik željezne rude zapošljavao je 1180 radnika, Željezara 890, Kamenolom 30, Amfibolit 20, Metalprerada 225, Prerada drva 630, Šumarstvo 750, Vranica - građevno poduzeće, Bobovac 490, Tvornica rezervnih dijelova 320, tvornica Zrak 130, tvornica konfekcije Vilko 120, Autotrans 140, Rudnik olova, cinka i barita 120, trgovačko poduzeće Snaga 195, Velepromet 65, Perun 60 itd. Samo ti podaci govore o snazi vareškog gospodarstva i broju zaposlenih. Eastern Mining je prva kompanija koja se od kraja 1980-ih počela baviti istraživanjem depozita na području općine Vareš.

Ova tvrtka kompilirala je povijesne istraživačke aktivnosti za koncesijsko i okolna područja te ih je unijela u bazu podataka. Eastern Mining usmjerio je istraživačke aktivnosti na koncesijskim područjima Rupice i Veovača, uključujući geofizičke programe (inducirana polarizacija) i bušenje na ranijim nalazištima na Veovači i ubrzao istraživanje na Rupicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije