Vlasti RS-a poništile izvješće

Nemoguće doći do zajedničke istine o ratnoj prošlosti

16.08.2018.
u 08:00

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske da odbaci izvješće Povjerenstva za Srebrenicu iz 2004. godine, kojim je praktički tadašnja vlast ovog entiteta priznala razmjere ratnog zločina u toj enklavi, izazvala je brojne reakcije u Sarajevu i međunarodnoj zajednici, piše Večernji list BiH.

Politizacija izvješća

Zastupnici svih srpskih stranaka, kako vladajućih tako i oporbenih, podržali su zaključak da izvješće Povjerenstva o događajima u Srebrenici i oko nje od 10. do 19. srpnja 1995. godine, usvojeno prije 14 godina, odbacuju jer “nije sukladno opredjeljenju institucija RS o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji”. NS RS-a smatra da Vlada treba formirati neovisno međunarodno povjerenstvo koje bi na objektivan i nepristran način utvrdilo stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995. godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

Iako je inicijator ovakvog poteza, predsjednik RS-a Milorad Dodik, izjavio kako cilj nije negirati zločine nad srebreničkim Bošnjacima, odluku Narodne skupštine RS-a mnogi smatraju neprihvatljivom. Zajedničkom izjavom oglasili su se Misija OESS-a, američko Veleposlanstvo i OHR najoštrije osudivši “cinično korištenje izvješća Povjerenstva o događajima u Srebrenici i oko nje iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom razdoblju”.

- Politizacija izvješća ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja europske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost - navodi se u reakciji.

Još oštrije i izravnije su reakcije političara i stranaka iz Sarajeva, ali i udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve.

Bošnjaci

- Vlada je, a ne Skupština, usvojila izvješće. A prošlo je 14 godina i ako se može poništavati nešto, onda ćemo poništiti sve od 1992. godine pa nadalje. Oni znaju što su uradili, što su učinili, moraju se braniti. Imaju tolike presude, svijet je shvatio što se dogodilo, osudio i presudio i neka oni rade što hoće - kazala je predsjednica udruge Majke Srebrenice Munira Subašić, dodajući kako će tražiti svoja prava dok god su žive.

I mnogi drugi, uključujući bošnjačke stranke, navode kako je Dodik izabrao najgoru moguću izbornu temu te unaprijed odbacuju rezultate bilo kakvog novog povjerenstva koje bi se bavilo stradanjima u Srebrenici. Ističu da su presude međunarodnih i domaćih sudova jasno kazale što se u srpnju 1995. godine dogodilo u Srebrenici. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije