Karcinom pluća

Nema u BiH još uvijek zahtjeva za registraciju kubanskog cjepiva za rak

24.11.2015.
u 06:30

U Srbiji se već gotovo mjesec dana prijavljuju pacijenti oboljeli od karcinoma pluća koji žele primiti cjepivo

Od kada je kubansko cjepivo CimaVax EGF 30. listopada stiglo u Srbiju, u tri zdravstvene ustanove se već prijavljuju pacijenti oboljeli od karcinoma pluća koji su zainteresirani za taj oblik terapije. Pacijenata je mnogo, a cjepiva za sada ima 1680 doza pa liječnici imaju težak zadatak odrediti tko će ga među prvima dobiti, piše Večernji list BiH.

Osigurane količine cjepiva dovoljne su za provođenje kompletne terapije za 30 oboljelih. Ova cjepiva bi se u Srbiji trebala koristiti kao klinička studija jer lijek ondje još nije registriran, kao ni u EU. Ravnateljica KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković izjavila je medijima u Srbiji da se do sada toj ustanovi za liječenje kubanskim cjepivom prijavilo 150 pacijenata, a tri su ispunila uvjete za liječenje. Zdravković je rekla kako očekuje da će cjepivo za liječenje karcinoma pluća u KBC Bežanijska kosa stići sljedeći tjedan i da će za 10 do 15 dana pacijenti biti cijepljeni.

Kubansko cjepivo mogu primiti pacijenti s karcinomom pluća u četvrtom kliničkom stadiju. Dokumentacija za prijavu za liječenje tim cjepivom ne smije biti starija od 30 dana, a onkološki konzilij odlučuje tko će dobiti terapiju. Kako je RTS-u potvrđeno iz Ministarstva zdravlja Srbije, kubanski liječnik Camilo Rodriguez 29. studenog dolazi u Srbiju, gdje će boraviti mjesec dana, a nadzirat će početak primjene terapije protiv raka pluća u Srbiji. Cjepivo se prima u četiri doze, u oba ramena i oba kuka. Isti postupak se ponavlja nakon 14 dana, potom još tri puta na 14 dana, a onda po dogovoru s liječnikom. Informaciju o tome bi li se ovo cjepivo uskoro moglo naći i u BiH potražili smo u Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH koja je nadležna za registriranje lijekova.

"Agencija do danas nije zaprimila zahtjev za pokretanje procedure davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet i registraciju lijeka za kubansko cjepivo", potvrđeno je jučer za "Večernjak" iz Agencije. Kako bi se lijek našao u prometu u BiH mora dobiti dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Za uvoz gotovog lijeka koji nema dozvolu za stavljanje u promet potrebno je ispuniti sve uvjete propisane u pravilniku. Važećim zakonskim propisima lijek koji nije registriran na tržištu može se u ograničenim količinama koristiti, odnosno uvesti, ali samo interventno, a nadležno ministarstvo donosi odluku o korištenju. Stručnjaci su upozorili kako je kubansko cjepivo veoma popularno i javnost ima podatke o uspjehu liječenja, ali ne i o negativnom ishodu, odnosno neuspjelim pokušajima.

Priča o cjepivu popularnija je nego što je u znanosti dokazana jer tek se sada u Engleskoj radi jedno od najozbiljnijih istraživanja o tome. Od karcinoma pluća u svijetu svake minute život izgube 2 osobe, dnevno 3000, a godišnje milijun ljudi. Cjepivo je namijenjeno odmaklom trećem B i četvrtom stadiju bolesti, za one koji su prošli kemoterapiju. Prema do sada dostupnim podacima, djeluje na epidermalni faktor rasta, za koji se zna da je biološki pokretač raka pluća, stimulira imunološki sustav da se bori protiv rasta malignih stanica i daljnjeg napredovanja bolesti.*

Kubansko cjepivo CimaVax EGF za liječenje oboljelih od karcinoma pluća namijenjeno je, prije svega, bolesnicima u poodmaklom stadiju bolesti. Radi se o terapeutskom, a ne preventivnom cjepivu, koje karcinom u poodmaklom stadiju pretvara u kroničnu bolest, pa pacijenti koji ga prime mogu živjeti kao da imaju dijabetes. Cilj cjepiva nije izliječiti bolesnika, nago da on s njim nastavi živjeti. Točnije, cjepivo usporava i zaustavljava napredovanje metastaza na druge organe. Karcinom se transformira u kronično nezarazno oboljenje, kao što su hipertenzija ili dijabetes. Pacijenti u tom slučaju redovito primaju cjepivo koje ih održava na životu kao inzulin dijabetičare. Samim time pospješuju se preživljavanje i kvaliteta života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije