Osigurani uvjeti

Nema pušenja u zatvorenom prostoru u FBiH, ova godina svima ostavljena za prilagodbu

29.04.2022.
u 13:50

Stvoreni su svi preduvjeti da Zakon o ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH stupi na snagu, piše Večernji list BiH. Posljednji uvjet bio je da zakon u istovjetnom tekstu u kojem ga je zajedno s amandmanima izaslanika Doma naroda usvojio Dom naroda usvoji i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Brojni amandmani

Prilikom usuglašavanja u Zastupničkom domu, predsjedatelj ovog Doma Mirsad Zaimović jasno je dao do znanja kako postoje dvije mogućnosti, da se zakon usvoji u istovjetnom tekstu ili proslijedi Povjerenstvu za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona Parlamenta FBiH na odlučivanje. "Možemo usvojiti zakon u istom tekstu ili ne usvojiti ga pa ide na usuglašavanje. Ja mislim da smo mi usvojili bolji zakon, da su ga u dobroj mjeri u Domu naroda unakaradili, ali bolje da imamo bilo kakav zakon nego nikakav. Mislim da ga treba dorađivati u smjeru u kojem smo ga usvojili'', kazao je predsjedatelj Zastupničkog doma. Iako je Zaimović terminologijom svog stranačkog šefa zakon nazvao nakaradnim, on je dobio potporu većine, "za" je bio 61 zastupnik, dva su bila protiv, a pet suzdržanih. Ono što je Zaimoviću u zakonu "nakaradno", ali je prihvaćeno voljom većine, odnosi se na devet amandmana Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda te izaslanika Žarka Vujovića i Anera Žuljevića. Njima su iz zakona izuzeti bezdimni duhanski proizvodi. Pozivajući se na pozitivna iskustva Crne Gore i Hrvatske koje su svoja zakonska rješenja u ovoj oblasti uskladila s direktivama Europske unije, predlagatelji amandmana podsjetili su da su nesagorijevajući duhanski proizvodi na tržištu BiH prisutni od 2019. godine, a Vlada FBiH je prijedlog zakona kojim se zabranjuje i ograničava uporaba duhanskih proizvoda utvrdila 2018. godine. Amandmanima izaslanika Doma naroda koji su postali sastavni dio teksta zakona jasnije je definiran pojam zabrane pušenja koji je izazvao i najviše rasprave u javnosti te u njemu stoji da je pušenje zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i javnom prijevozu. Od zabrane su, uz osiguranje odvojenih prostorija za pušenje, izuzeti korisnici službi i odjela ustanova za zaštitu mentalnog zdravlja i drugih ustanova psihosocijalne rehabilitacije, domova za palijativnu i skrb za starije osobe, ustanovama za odsluživanje kazni, a pušenje će biti dopušteno u zračnim lukama te objektima u kojima se ne poslužuje hrana, uz uvjet da u njima postoji odvojen prostor za pušače, odnosno preduvjeti za zaštitu nepušača. Amandmanom Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda rok za prilagodbu primjeni zakona sa šest mjeseci koliko je predlagala Vlada FBiH produžen je na godinu dana, od trenutka stupanja na snagu zakona. Ugostiteljskim objektima, zračnim lukama i ustanovama na ovaj je način ostavljeno više vremena i prostora da svoj prostor prilagode primjeni zakona, a pušačima da se naviknu na nove uvjete konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda.

Zdravlje stanovništva

Zakon o ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje predviđa zabranu uporabe svih duhanskih proizvoda za pušenje u zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu. Uporaba duhana zabranjena je u privatnim sredstvima prijevoza ako se u njima voze djeca, odnosno maloljetne osobe. Novim zakonom se u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva pored mjera zabrane i ograničenja uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranjuje i njihovo reklamiranje, promocije i sponzoriranje te sprječavanje pristup maloljetnim osobama duhanskim proizvodima. Primarni mu je cilj poboljšati zdravlje stanovništva koje u značajnoj mjeri ugrožava upravo izloženost duhanskom dimu koja je prepoznata kao jedan od vodećih uzroka smrtnosti i obolijevanja stanovništva u BiH od bolesti srca i krvnih sudova, različitih vrsta karcinoma, osobito malignih bolesti pluća. Za kršenje zakona predviđene su i novčane kazne koje se kreću od 100 KM za fizičke do pet tisuća KM za pravne osobe. Kazne su u slučaju kršenja zakona predviđene i za proizvođače, uvoznike i prometnike duhanskih proizvoda, a najviša predviđena kazna je 15 tisuća KM. 

Komentara 1

AL
Alle
20:21 29.04.2022.

Sa ovakvim strankama i vladom mi smo ga ispušili svakako, pa su skontali da je ovo kao zdravo! Mada nešto mislim da je zdravije za nas bilo da njih sve pozatvara i procesuira za 30 godina "nerada" mogli su dobiti barem toliko. što ne rade a uzimaju ogremne novce, ako to nije oštećenje naroda, ja ne znam šta bi to moglo biti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?