Lars-Gunnar Wigemark

Nema prečica i posebnog tretmana za BiH na putu ka EU

Lars-Gunnar Wigemark
20.09.2016.
u 20:23

Šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako je današnji dan povijesan za BiH.

"Prvo bih čestitao svim građanima BiH na ovom povijesnom danu za ovu zemlju. Svi bismo trebali biti spremni koji smo zajednički surađivali da ova zemlja dođe u ovu poziciju. Također, zahvalio bih se dužnosnicima koji su vrijedno radili kako bi ispunili sve uvjete koje smo mi kao EU postavili ispred njih", rekao je Wigemark gostujući u Dnevniku na N1. 

Kazao je da EU želi pomoći BiH.

"Sad je BiH započela s EU jedan proces i evo mi smo tu, želimo raditi na daljnjim koracima. Je li BiH spremna ili ne je nešto što će sama dokazati. Što se tiče zadataka, mi smo tu da pomognemo. Ovo je prilika za BiH da sustigne svoje susjede Srbiju i Crnu Goru koje imaju status kandidata".

Wigemark je kazao da BiH neće imati nikakav poseban tretman.

"Nije ovo prvi put da je neka zemlja u procesu integracija, ali treba naglasiti da nema prečica i da nema posebnog puta za BiH. Ja psobno vjerujem da je BiH sada ondje gdje je trebala biti prije nekoliko godina. Ja sam optimist, u ovoj zemlji ima dosta dobrih ljudi", naglasio je Wigemark. 

Neizbježna tema je i najavljeni referendum u RS-u, a posebno nakon izjava Sefera Halilovića na koje je reagirao i službeni Beograd.

"Ja bih pozvao sve da djeluju odgovorno, bez provokativnih izjava. To je nešto neprihvatljivo, poigravati se sa sjećanjima građana na strašni rat koji se desio prije 20 godina. Mi smo ponavljali nekoliko puta da je referendum nepotreban. Što se nas tiče, daljnji put je kroz dijalog, a ne kroz sukobe. Ovoj zemlji nedostaje povjerenje među ljudima i želio bih naglasiti da nema povratka nazad i idemo naprijed", rekao je Wigemark za N1. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije