Nakon podizanja optužnice

Nema oduzimanja mandata Radončiću, Dautbašić može biti ministar

fahrudin radoncic
05.02.2016.
u 11:51

"Nemamo elemenata nikakvih za oduzimanje mandata izaslaniku Fahrudinu Radončiću", navela je Hadžiabdić

Nema elemenata za oduzimanje mandata izaslaniku u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudinu Radončiću, bez obzira na odluku Tužiteljstva BiH da protiv njega podigne optužnicu za više krivičnih dijela, između ostalih, za ometanje rada pravosuđa u slučaju Keljmendi, potvrđeno je u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, javlja Anadolija. 

Članica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić istaknula je kako u skladu s "članom 1. 10 Izbornog zakona BiH, koji se se odnosi na izabrane članove organa vlasti na svim razinama prestaje mandat prije isteka vremena na koji je izabran, između ostalog, danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže". 

"Nemamo elemenata nikakvih za oduzimanje mandata", navela je Hadžiabdić. 

U ovom trenutku, prema njenim riječima, ne postoji ništa sporno da Bakir Dautbašić, protiv kojeg je Tužiteljstvo BiH također podignulo optužnicu za ometanje rada pravosuđa, i dalje ostane kandidat SBB-a za ministra prometa i komunikacija BiH. 

"On i dalje može ostati kandidat za ministra što se tiče SIP-a BiH. Mi smo ranije dali potvrdu zato što u Izbornom zakonu BiH ne postoji ništa što bi nas spriječilo da to uradimo. Na Parlamentarnoj skupštini BiH je da se dalje opredijeli o tome", navela je Hadžiabdić. 

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić nalazi se u jednomjesečnom istražnom pritvoru, kao i kandidat za ministra prometa i komunikacija Bakir Dautbašić, koji je aktualni tajnik Ministarstva sigurnosti BiH. 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić ranije je potvrdio kako za vrijeme odsutnosti Radončića nema prepreka i smetnji za rad Doma naroda PS BiH s obzirom na to da kvorum za rad čine najmanje tri predstavnika svakog od konstitutivnih naroda. 

Istovremeno, Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara Zastupničkog doma Parlamenta BiH ne može pristupiti razmatranju imenovanja Dautbašića zbog njegove nemogućnosti da fizički prisustvuje sjednici tog parlamentarnog tijela gdje treba dati odgovore članovima na postavljena pitanja, bez obzira na to što su i SIP BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dali potvrdu za njegovo imenovanje. 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čeka što će se dogoditi nakon 13. veljače kada ističe jednomjesečni pritvor za Dautbašića, kako bi na osnovu toga proslijedio odluku o imenovanju na razmatranje u Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?