"novo normalno"

Nema ocjena: Što čeka djecu u školskim klupama

skola
31.08.2020.
u 19:42

Epidemiološka slika i dalje je zabrinjavajuća u Bosni i Hercegovini, a početak nove školske godine cijelo društvo stavlja pred novi izazov. "Novo normalno" će upravo povratak školaraca u klupe staviti pred građane kao činjenicu koja potvrđuje da će nakon korone sve biti drugačije.

U školu se više neće ići po petice. "Novo normalno" znači da više neće biti ni odlikaša ni dvojkaša, korona nas je, kažu, oslobodila terora ocjene, javlja N1. 

"Nije važna brojčana ocjena nego je važno u tom procesu otkriti kakve su sklonosti koje dijete ima", kazala je Nadija Bandić iz Federalnog ministarstva obrazovanja.

Pred početak škole nekada se apeliralo na vozače da smanje brzinu u blizini škole, sada se apelira na sve da smanje prijenos virusa.

"Naše jeste pčoštivati one mjere koje imamo na raspolaganju kako bismo smanjili prijenos, jer kreće školska godina i naše je omogućiti da bude najsigurnija moguća", naglasila je dr. Jela Aćimović, specijalist epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Roditelji su zabrinuti, kažu kako im je mnogo toga nejasno i nisu sigurni šalju li djecu u sigurno okružje.

"Nama je zabrinjavajuće što se dijele razredi na 15. Hoće li biti dovoljno sredstava za dezinfekciju, hoće li se nositi maske... Slali smo dopise i nismo dobili odgovor", naveo je Jurica Milinković iz Udruge roditelja Naša djeca Mostar.

Pravila su donesena, ali je i ostavljena otvorenom mogućnost izmjena odluka.

"Ako se tijekom nastave kod nekog djeteta pojave određeni simptomi koji ukazuju na Covid-19, za takvo dijete postoji posebna prostorija, kontaktirat će se stručni suradnik, roditelj, liječnik. Ako se pojavi bolest kod nastavnika, cijeli odjel se premješta u online nastavu, prati se stanje kako učenika tako i nastavnika", istaknula je Bandić.

U prva dva tjedna neće biti učenja novog gradiva, ponavljat će se naučeno, učit će se nova pravila ponašanja.

"Nema velikih odmora, odmori su po 5 minuta, nema šetnji. Što se tiče dvorišta, napravili smo točke, crte gdje će koje dijete stati", rekla je učiteljica Branka Lovrić Bosnić.

Naglasak će biti na distanci i dezinfekciji. Nova pravila bit će donesena u hodu.

"Da vidimo što život pokazuje, je li moguće jednu ogromnnu školu od 500 učenika očistiti i srediti između dvije polusmjene", komentirao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata.

Život će pokazati s početkom škole u kakvu sliku ga je ona epidemiološka transformirala. Pokazat će hoće li iznevjeriti oni najprilagodljiviji njemu - djeca. Hoće li se isto radovati nekim peticama koje se neće pisati brojevima, hoće li pronaći novi način da se zbliže unatoč svim točkama i crtama razgraničenja i distance. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije