Nabavu radi federalni MUP

Nema obrazaca za rodne listove u BiH, građani u problemu

25.05.2024.
u 16:34

Građani BiH naviknuli su se na različite nestašice, nekad su to bili različiti artikli, a posljednjih godina dolazi i do nestašice službenih dokumenata. Naime, problem nedostatka obrazaca za izvode iz matičnih knjiga rođenih prisutan je u posljednje vrijeme u velikom broju gradova i općina na području Federacije BiH, što stvara velike probleme lokalnim administracijama i građanima.

Natječajne procedure

Početkom prošlog ljeta, baš pred upise u škole i na fakultete, Grad Mostar obavijestio je korisnike usluga Centra za usluge građanima, područnih i mjesnih ureda da je pri samom kraju zaliha izvoda iz matične knjige rođenih. Problema s izdavanjem rodnih listova, ali i potvrda o državljanstvu bilo je i u drugim općinama i gradovima. Problem se tada riješio, međutim, ista situacija događa se i sada. - Otišla sam u matični ured izvaditi rodni list radi promjene prezimena i obveze ishodovanja novih osobnih dokumenata. Kad sam kazala da trebam rodni list, službenica mi je rekla da preslikam stari jer ih nema. Na to sam kazala da mi stari ne vrijedi i da baš zbog toga trebam novi s upisanim novim podacima. Dobila sam potvrdu o podacima iz matične knjige rođenih za koju mi je rečeno da će vrijediti kao rodni list na CIPS-u. Na upit što da radim vezano uz zamjenu hrvatske osobne, kazali su mi da će mi za to ipak trebati originalni rodni list i da pokušam naći u kojoj općini još uvijek ima zaliha te da tamo zatražim izvod - ispričala nam je jedna sugrađanka. Obrasce nabavlja isključivo Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine putem javnih nabava te ih potom distribuira lokalnim zajednicama na osnovi njihovih potreba. Besim Delić, predstavnik općinske administracije u Sanskom Mostu, kazao je za banjaluka-24.com. kako je do problema došlo uslijed toga što su žalbe na provedeni natječaj zaustavile nabavu spomenutih obrazaca, a u međuvremenu MUP FBiH nije dao nikakve upute kako postupati u ovakvoj situaciji. - Izdajemo veliki broj rodnih listova, na godišnjoj razini to iznosi oko 35.000, pa nam to predstavlja problem. Snalazimo se kako znamo, posuđujemo obrasce od kolega iz drugih gradova i općina ili građanima izdajemo potvrde. Što se tiče drugih obrazaca, imamo ih - kaže Delić. Građani u ovome trenutku imaju i mogućnost podići međunarodne izvode iz matičnih knjiga rođenih, kojih ima u dovoljnoj količini, ali su skuplji u odnosu na obične. Prema njegovim riječima, dobili su informacije kako bi procedura oko nabave nedostajućih obrazaca, kako sada stvari stoje, mogla biti riješena za nekoliko tjedana, kada budu otkočene natječajne procedure.

Raniji problemi

Građani BiH i prethodnih su se godina susretali s problemom nestašice različitih obrazaca službenih dokumenata. Još 2021. zbog problema u isporuci potvrde o vlasništvu vozila i obrasca potvrde o registraciji (prometne dozvole) u jednom razdoblju nije bilo moguće registrirati sva vozila. Naime, moglo se izvršiti samo produljenje prometnih dozvola kod korisnika koji u obrascu potvrde o registraciji imaju praznu rubriku za upisivanje datuma. Do navedene situacije došlo je zbog činjenice da Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH nije u očekivanom roku izvršeno dostavljanje obrasca potvrde o vlasništvu vozila i obrasca potvrde o registraciji od odabranog ponuđača u provedenom postupku javne nabave. Imali smo i nestašice naljepnica (stikera) za registraciju vozila, brodskih knjižica i putovnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije