Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nema načina da se spriječi udar velikog asteroida

04. svibnja 2021. u 11:00 1 komentara 2029 prikaza

Velika simulacija koju je izvršila NASA pokazuje da čovječanstvo trenutno nije u stanju da se zaštiti od udara velikog asteroida i da je jedino rješenje - evakuacija stanovništva sa mjesta na kome će doći do udara.

Simuliran je udar asteroida na Zemlju te način na koji bi se mogli pokušati odbraniti od njega. Rezultati testa nisu ohrabrujući za čovječanstvo, jer se pokazalo da u roku od šest mjeseci od kada je asteroid otkriven pa do njegovog udara o Zemlju naučnici nisu uspjeli pronaći drugo rješenje sem evakuacije stanovništva.

Simulacija u kojoj je sudjelovalo više znanastvenika trajala je četiri dana, pri čemu su prvog dana vježbe znanstvenici uočili do tada nepoznati asteroid koji su nazvali “2021PDC”.

Asteroid je uočen 19. travnja, kada je NASA izračunala da postoji mogućnost od oko pet odsto da udari u Zemlju, pri čemu je određen i datum udara – 20. listopad.

Sljedeći dan vježbe naučnici su se prebacili na 2. svibanj kada se pokazalo da bi se najgora strahovanja mogla ostvariti. Naime, nakon pažljivije analize putanje asteroida, zaključeno je da će gotovo sigurno udariti u Zemlju i to negdje na području Europe ili Sjeverne Afrike.

Šteta

Tada su znanstvenici počeli razmišljati o načinima na koji bi se mogli odbraniti od ove svemirske opasnosti. Jedan od prijedloga bio je slanje svemirskog broda koji bi pokušao da uništi asteroid ili da ga barem skrene sa kursa.

Ali, zaključeno je da sa trenutnim mogućnostima i tehnologijama za tako složenu misiju jednostavno nema dovoljno vremena.

Razmišljalo se i o gađanju asteroida nuklearnim oružjem, ali, kako znanstvenici nisu znali njegove tačne dimenzije /podaci su pokazivali da bi mogao biti veličine između 35 i 800 metara/, pitanje je koliko bi takva odbrana bila učinkovita.

Treći dan simulacije u eksperimentu znanstvenici su se prebacili na posljednji dan lipnja kada su objavljene nove prognoze o mjestu udara – zaključeno je da bi “2021PDC” mogao udariti negdje oko Njemačke i Austrije.

Također, zaključeno je da će udar osloboditi veliku količinu energije, kao pri eksploziji velike nuklearne bombe.

S obzirom na to da nikakva odbrana od asteroida nije više bila moguća, sve što je preostalo jeste evakuacija mjesta udara asteroida i nada da će napraviti što manju štetu, prenosi portal “ScienceAlert”.

  • I ja tebi:

    Udarit će nas Bog po glavi jer je cijela ljudska rada iskvarena i izobličena nema ni vjere niti karaktera samo grabežljivost i lopovluk vlada svijetom.