Novalić i Višković poručili

Nema mjesta panici zbog koronavirusa u BiH, poduzete sve neophodne mjere

Reuters/Pixsell
26.02.2020.
u 16:44

Nema mjesta panici, niti da se u velikoj mjeri kupuju lijekovi ili neki proizvodi i namirnice u tržnim centrima - rekao je federalni premijer

Entiteti Bosne i Hercegovine će koordinirano regirati u slučaju pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini, rečeno je danas nakon sastanka premijera bh. entiteta Federacije BiH i RS Fadila Novalića i Radovana Viškovića, koji su apelirali da se ne diže pretjerana panika kod građana, jer su nadležne institucije poduzele sve neophodne mjere u slučaju pojave te bolesti u našoj zemlji.

Premijer Novalić je rekao kako nema mjesta panici, pa čak ni kada se pojave prvi slučajevi oboljelih.

- Sustav funkcionira i svi mehanizmi su pokrenuti u preventivnim mjerama. Svi klinički centri imaju potrebne izolatorije i međusobno surađuju - rekao je Novalić novinarima.

I ukoliko dođe do pojave ove bolesti, podsjeća da postotak o broju umrlih ne pokazuju dramatične razmjere.

Novalić je rekao da će entitetske vlade intervenirati neophodnim sredstvima, u slučaju potrebe da se nabavi dodatna oprema, a sve će se koordinirati sa Svjetskom zdravstvemom organizacijom.

- Ali, nema mjesta panici, niti da se u velikoj mjeri kupuju lijekovi ili neki proizvodi i namirnice u tržnim centrima - rekao je federalni premijer.

I premijer RS je rekao da su dogovoreni odgovarajući planovi za situaciju, ukoliko dođe do pojave oboljelih od novog koronavirusa, što, kako kaže, nije isključeno imajući u vidu da je taj virus "prisutan" u bh. susjedstvu.

Višković je rekao da su nadležni timovi na ovom sastanku predočili sve potrebne informacije te da je zaključeno da su poduzete neophodne mjere kako bi se adekvatno reagiralo u slučaju pojave te bolesti.

Sastanku su nazočili i predstavnici nadležnih institucija iz RS i Federacije BiH, ministri zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić te Federacije BiH Vjekoslav Mandić, Ministarstva civilnih poslova BiH te nekoliko kliničkih centara iz oba entiteta, civilne zaštite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije