Posavska županija

Nema mesara, ‘uvezli’ i tehnologa

05.10.2018.
u 15:00

U industrijskoj zoni u središtu Posavske županije, Orašju, posjetili smo tvrtku Prima Vip, značajnu, ne samo za Posavinu, već i za cijelu bosanskohercegovačku mesnu industriju, piše Večernji list BiH.

Zaštita domaće proizvodnje

Kako je Posavska županija ujedno i najveća sirovinska baza u Bosni i Hercegovini za proizvodnju hrane, velika su očekivanja od tvrtke koja postupno izrasta u gospodarskoga giganta (prostire se na površini od 31.000 četvornih metara), lidera, u mesnoj industriji.

Vlasnik tvrtke Kasim Selimović potpuno je renovirao objekt mesne industrije i opremio ga najsuvremenijom opremom, a planira pojačati rad s proizvodnjom, međutim, kažu nam u Prima Vipu, država ne čini dovoljno za zaštitu domaće prehrambene proizvodnje i to im je najveći problem u poslovanju. Kao i u cijeloj Posavini, problem im je sve više radna snaga, pa sudjeluju u raznim projektima s agencijom Nerda kako bi prekvalificiranjem došli do djelatnika. Zabilježili smo i zanimljiv primjer koji govori da plaća nije razlog odlaska iz Posavine. Za posao mesara nema zanimanja kod domaćeg stanovništva, pa se oni sve češće “uvoze”. Glavni tehnolog stigao im je iz Hrvatske, točnije iz PIK Vrbovca i zadovoljan je poslom u bh. tvrtki.

Muamer Selimović, izvršni direktor mesne industrije Prima Vip Orašje (grupacija Piemonte Tuzla), na samom početku razgovora hvali odnos općinske i županijske vlasti što se tiče suradnje. - Ovdje smo imali, čak, puno bolju suradnju iako smo “stranci”, nego na domaćem terenu u Tuzli gdje poslujemo 20 godina. Izvršili smo ovdje u Orašju ogromna ulaganja, oko 2,500.000 konvertibilnih maraka u preradu i klaonicu koja odgovara svim standardima, obnovili i dodatno ulagali, sve kako bismo ispunili domaće i ino standarde te kako bismo izrasli u jednu modernu tvrtka - kaže nam Selimović.

Dodaje kako su jedino nezadovoljni iskorištenošću kapaciteta, do 30 posto, no i na tome intenzivno rade. Iznimna kakvoća, posebne recepture, širok asortiman proizvoda polako, ali sigurno “guraju” na police sve većeg broja trgovinskih objekata, iz dana u dan proširuju tržište, osvajaju sve više kupaca.

Slobodna trgovina

– Karika koja nedostaje jest državna razina i omogućavanje slobodne trgovine, a ne dugotrajni postupci natječaja, što vodi prema većoj proizvodnji - tvrdi Selimović.

Tvrtka je poznata i po brojnih donacijama. Osobito su osjetljivi prema najmlađoj populaciji, djece s posebnim potrebama. Iz Udruge “Put u život” Orašje pohvalili su nam se kako su ovih dana dobili donaciju proizvoda iz Prima Vip tvrtke. U društvu sa Selimovićem bila je i menadžerica Nerde Amra Jagnajac.

- Zadovoljstvo nam je bilo surađivati kroz projekte s ovom tvrtkom kroz zapošljavanje mladih, ali i kroz zanimanje za pomoć lokalnoj zajednici onima koji je najviše trebaju, a to su djeca s posebnim potrebama - istaknula je, ovom prigodom, menadžerica Amra Jaganjac.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije