Prevencija raka dojke

Nema listi čekanja: Žene u SKB-u Mostar na mamografski pregled dojke čekaju svega deset dana

13.10.2018.
u 16:32

“Na mamografski preglede u SKB-u Mostar žene čekaju 10 dana, uređaj je ispravan i posljednja dva mjeseca nema nikakvih problema i zastoja u radu”, kazala je za Večernji list Andrijana Pandža, glasnogovornica SKB-a Mostar. Posljednjih dana na društvenim mrežama podigla se prava bura oko navodno jednoipolgodišnjeg čekanja na dijagnostiku dojke. Međutim, lavina optužbi i negativnih komentara bila je bez razloga jer u spornom slučaju nije bila riječ o tome da je žena bolesna ili se sumnja na bolest već o redovitom pregledu koje bi svaka zdrava žena trebala obavljati svako dvije godine. Ovo su za Bljesak.info potvrdili i iz Kantonalne bolnice Dr. Safet Mujić, gdje je, kako se navodi u komentarima, sporan termin naručivanja.

Projekt prevencije

U BiH, kao i u drugim dijelovima svijeta, maligni tumori su jedan od vodećih zdravstvenih problema i kao drugi vodeći uzrok smrtnosti nalaze se iza bolesti srca i krvnih žila. Kada je u pitanju spolna struktura kod žena je najčešći karcinom dojke, dok je kod muškaraca najdominantniji karcinom prostate. Zbog ovakvih podataka vjerojatno je i nastala burna reakcija na društvenim mrežama na vijest o čekanju na pregled dojke. Naime, žene su sve svjesnije što znači rano otkrivanje bolesti za uspješno liječenje. U HNŽ-u je krajem rujna predstavljen program ranog otkrivanja i prevencije raka dojke što je prvi ovakav program u BiH. Program ranog otkrivanja raka dojke 2019. - 2022. godine u HNŽ-u izradilo je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi. Obuhvaća sedam zdravstvenih institucija u županiji, a svaka će žena, bez obzira na zdravstveno osiguranje, od 14. siječnja 2019. godine na kućnu adresu dobiti poziv na pregled, a završetak projekta planiran je za prosinac 2022. godine.

S obzirom na broj žena obuhvaćenih programom (32.444) i planirani odziv od 60 posto, program će se odvijati u dvije faze. Prva faza trajat će dvije godine (2019. - 2020.) i u njoj će, uz planirani odziv, biti obuhvaćeno oko 19.500 žena. Druga faza trajat će, također, dvije godine (2021. - 2022.) i njome će biti obuhvaćene žene koje nisu bile obuhvaćene prvom fazom, žene koje su, u međuvremenu, stekle ciljanu dob te one kojima je u prvoj fazi preporučena kontrolna mamografija.

Dakle, svim ženama ciljane populacije, od 45 do 69 godine, bit će upućen poziv za mamografski pregled koji će biti dostavljen na kućnu adresu, a plan pozivanja napravit će zdravstvene ustanove u kojima će se vršiti mamografski pregledi u suradnji sa ZZO HNŽ-a.

“Kad je riječ o SKB-u Mostar mi još uvijek nismo slali nikakve pozive i još ne znamo kako će to funkcionirati, nositelj projekta je Ministarstvo zdravstva, naše je samo osoblje i oprema za provođenje projekta, a na kojem principu će se slati pozivi, mi još uvijek ne znamo”, kazala nam je Pandža.

Važna dijagnostika

Mamografija je rendgenska metoda pregleda dojki. Obavlja se na posebno konstruiranom rendgenskom uređaju koji se zove mamograf, a služi isključivo za snimanje dojki i za zahvate koji se rade pod kontrolom mamografske slike.

Mamografija je visokokvalitetna metoda ranog otkrivanja raka dojke. Njome se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije