ALAT ZA PRAVE MAJSTORE

Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?

16.05.2020.
u 09:37

Ovisno o veličini vašeg vrta i raznolikosti biljaka i ukrasa, za održavanje lijepog i urednog vrta trebati će vam i alat kojim ćete sve to postići. Ako imate samo par posađenih biljaka u teglama, par ručnih alata će biti sve što vam treba, ali ako se radi o većem vrtu s redovima cvijeća i uređenim stazama, onda će se u vašoj garaži morati naći i mjesta za veći, robusniji alat. Iako postoji pregršt alata, od najjednostavnijeg ručnog do specijaliziranih motoriziranih vozila, tu su ipak oni provjereni osnovni alati koje bi svaki vlasnik vrta trebao imati, te redovno koristiti. Ako redovno pratite TV emisije o uređenju vrtova i pri tome maštate kako bi vaš vrt mogao izgledati, onda pročitajte prvo par savjeta o uređenju vrta, a nakon inspiracije pročitajte i koji su to nužni alati kojima ćete uređivati i održavati vrt iz snova.

Ručna lopatica

Bez obzira na veličinu vrta, ručna lopatica će biti jedan od najkorištenijih alata u vašem arsenalu za održavanje vrta. Toliko je praktična i iskoristiva u puno situacija da ćete često posegnuti za njom umjesto za specijaliziranim alatom. Koristite ju za sađenje lukovica, cvijeća, ostalih biljaka, kopanje korova, micanje većeg kamenja iz zemlje, rezanje korijena, otvaranje vreća zemlje, miješanje gnojiva… Jednom kada se naviknete na nju, pitati ćete se što ste radili čitav život bez nje?

Štihača (ili lopata)
 

Štihača je još jedan od alata koje ćete stalno imati pri ruci kada ćete raditi po vrtu. Štihača je sa svojim ravnim rubovima idealna za kopanje rupa za biljke (pogotovo u dubinu), rezanje korijena i prebacivanje zemlje. Iako neki preferiraju običnu lopatu, koja je jednako korisna, sa štihačom ćete lakše kopati rupe. Koju god izabrali, obratite pažnju da je drška kvalitetna i udobna, a rubovi oštri kako bi lakše radili sa njom.

Motika

Za prozračivanje zemlje i pljevljenje cijelog vrta, motika će vam biti najbolji prijatelj. Kultiviranje zemlje nije lak zadatak, stoga će specijalizirani alat poput motike uštediti vrijeme i olakšati posao. Motiku ćete koristiti i za obrađivanje gredica i kopanje uskih, plitkih stazica. Oštrica motike mora biti okomita na dršku radi lakšeg kopanja i micanja zemlje. Ovisno o vrsti zemlje i veličini vrta, na odabir motike utječe još jedan važan čimbenik, korisnik, zatro odaberite onu koja vam najbolje odgovara težinom i dužinom drške kako bi ju što lakše koristili za radove u vrtu.

Vrtne škare

Neke biljke zahtijevaju podrezivanje, i to često. Za taj posao najbolje će vam poslužiti vrtne škare. Ovaj mali, ali moćni alat koristiti ćete za uređivanje grmlja, živice, ruža, voćaka i puno toga. Zamislite ih kao robusnijeg starijeg brata običnih škara koji ide u teretanu. Bez obzira na broj biljki koje treba podrezivati, imajte na umu da ćete vrtne škare često koristiti i da ćete tijekom podrezivanja stotinama puta rukom stisnuti škare. Zato je bitno da škare budu kvalitetne, udobne za ruku za ergonomskom drškom, a oštrica oštra. Ne moramo napominjati da oh uvijek držite podalje od djece, ali i za odrasle je dobro da škare imaju zaštitnu bravu kojom se mogu zaključati kako bi ih sigurno pohranili kada ih ne koristite. A za malo deblje grane, pogotovo one koje su nam izvan dohvata, najbolje je koristiti škare za grane. Ove škare imaju slične oštrice kao i manje škare, ali veće i duže drške daju bolju polugu pa ćete s lakoćom odrezati i deblje grane, bez potrebe da idete po ljestve.

Pila

 

Kada vrtne škare nisu dovoljne, čak i one s velikim drškama i oštrim oštricama, tu je dobra stara pila. Bilo koja vrsta će poslužiti, a s njom se možete i prilikom uklanjanja debelog korijenja i ostalih poslova u vrtu. Sklopive ručne pile su praktične jer ne zauzimaju puno mjesta i može ih se sigurno pohraniti, a većina ih ima mogućnost montiranja na teleskopsku dršku, pa ćete moći sa sigurnosti zemlje otpiliti grane i na najvišem drvetu u vrtu. Također, možete ih i lako prenositi za slučaj da morate nekome pomoći u njihovom vrtu.

Grablje

Grablje su vrlo koristan alat koji ne koristimo samo u jesen da bi pokupili palo lišće i ostatke cvijeće već s njima možemo ravnati zemlju nakon prekopavanja, pljeviti i rasporediti šljunak koji smo negdje nasipali. Grablje dolaze u svim vrstama i oblicima, od manjih ručnih kojima ćemo se zavući između gredica i biljaka do većih kojima ćemo u par poteza vrlo brzo pokupiti svo lišće u vrtu ili rasporediti malč na obrađeno i vlažno tlo.

Građevinska kolica

Možda ih bolje znate kao tačke, ali svejedno kako ih zvali, ovo nezamjenjivo malo prijevozno sredstvo spasiti će vaša leđa i noge te vam uštediti vrijeme jer ćete s lakoćom prevoziti velike i teške predmete amo tamo po vrtu uz minimalni napor. Bilo da se radi o zemlji, gnojivu, kompostu, otpadu, šljunku ili ostalim alatima, za dobre tačke će se uvijek naći mjesta u vrtu, ali i radovima po kući. Ukoliko imate stare tačke s klimavim kotačem i izlizanim drškama, zamijenite ih za nove kojima ćete bez bojazni prevoziti najteži, ali i najosjetljiviji teret.

Vrtlarske rukavice

Možda su zaslužile i prvo mjesto na listi, jer za radove na otvorenome po svim vremenskim uvjetima dobar par rukavica je nezamjenjiv. One vas štite od porezotina, grebanja, uboda, žuljeva, čak i ugriza životinja. S njima ćete lakše prenositi materijal, rukama kopati zemlju i čupati korov, a sve to uz čiste i sigurne ruke. Ukratko, prije radova u vrtu, stavite rukavice na ruke, a tek onda uzmite alat i obavljajte vrtlarske poslove.





 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije