Ljubuški

Nelegalno iskapaju prapovijesne gomile

25.02.2016.
u 07:00

Na području općine Ljubuški događaju se kriminalne radnje kojima se nanosi velika šteta kulturnom i povijesnom blagu. Riječ je o nelegalnim iskapanjima i oštećenjima gomila ili grudina koje se u stručnim i znanstvenim krugovima zovu tumuli. To je uočeno na području sela Studenci, na dvjema gomilama na parceli u vlasništvu Općine Ljubuški, a o nemilim događajima oglasio se Odjel za arheologiju općine. Da su ispakanja u tijeku, s intencijom daljnjeg devastiranja i pljačke, govori podatak kako je na terenu ostavljena radna oprema (kante, rukavice, mistrije i dr.), kao i činjenica da je započeto otkopavanje i drugog tumula u nizu.

Zaštita baštine

Uokolo grobnice razbacani su ostaci kostiju i fragmenti arheoloških artefakata (ulomci željeznih nožića) koji su bili položeni uz pokojnika. Da je riječ o nelegalnim iskapanjima, potvrđuje činjenica da Odsjek za zaštitu kulturno-povijesne i prirodne baštine ZHŽ-a nije izdao dozvolu za istraživanja, kao ni Odjel za arheologiju općine. Radi zaštite kulturno-povijesne baštine i sprečavanja nelegalne trgovine kulturnim dobrom, ovaj slučaj će biti prijavljen PU u cilju utvrđivanja počinitelja i sprečavanja daljnjeg uništavanja i pljačke. Ako bude nužno, bit će organizirana preventivna arheološka istraživanja u dogledno vrijeme. Ovi tumuli u znanstvenoj literaturi spominju se prvi put 1987., u širem kontekstu nalazišta “zidana gomila”. Izravne analogije ovim tumulima pronalazimo na lokalitetu Mrljanovac u Gornjim Radišićima. U svrhu zaštite ovog nalazišta molimo mještane Studenaca i Crnopoda da budu slobodni prijaviti bilo kakve aktivnosti na nalazištu, stoji, uz ostalo, u priopćenju Mirka Rašića, šefa općinskog Odjela za arheologiju pri JU KŠC. Rašić obrazlaže da su prekršeni članci županijskoga zakona iz 1999. U njima stoji da su stvari iskopane iz zemlje ili izvađene iz vode, a za koje se pretpostavlja da mogu imati svojstvo dobra kulturno-povijesne ili prirodne baštine, županijsko vlasništvo.

Novčane kazne

Na spomeniku kulture zabranjeno je izvođenje radova koji bi mogli ugroziti spomenik, kao i obavljanje promjena koje bi mogle narušiti njegovu izvornost i svojstva. Na lokalitetu nisu dopuštene nikakve radnje osim arheoloških istraživanja koja provodi ovlaštena organizacija po prethodno pribavljenom odobrenju Zavoda. Arheološka i druga istraživanja dobara kulturno-povijesne i prirodne baštine mogu obavljati, u skladu s programom istraživanja, pravne osobe uz odobrenje Zavoda. Prije davanja odobrenja Zavod pribavlja mišljenje nadležnog općinskog tijela na čijem se području vrši istraživanje. Znanstvena istraživanja dobra kulturno-povijesne i prirodne baštine mogu obavljati pravne i fizičke osobe uz odobrenje Zavoda. Za prekršitelje su predviđene novčane kazne od 1000 do 10.000 KM za pravne te od 500 do 5000 KM za fizičke osobe. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?