Potječu iz 15. i 16. stoljeća

Nekropola stećaka na Ričini uobičajeno je srednjovjekovno nalazište u BiH

14.04.2018.
u 21:30

Na prostoru općine Posušje u tijeku je projekt “Zaštitno arheološko istraživanje srednjovjekovne nekropole stećaka općine Posušje”. Riječ je o istraživanju dijela stećaka koji se nalaze na lokalitetu Ričina u Posušju, piše Večernji list BiH.

Nositelj projekta je Općina Posušje uz potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Pohvalna investicija

Cilj općine je dati vrijednost i promociju tom lokalitetu, ali ga i zaštititi od propadanja koje uzrokuju vrijeme i priroda. Voditelj istraživanja Tino Tomas, tajnik Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, smatra kako je to pohvalna inicijativa Općine Posušje. - To je najpodatnije nalazište u općini Posušje gledano sa stajališta arheologije. Nalazi se mogu valorizirati, a valoriziranje, prije svega, znači mogućnost korištenja rezultata u svrhu promocije vlastitog kulturnog nasljeđa i identiteta, ali i očuvanja lokaliteta - kazao je Tomas. Dodaje kako rezultati istraživanja daju mogućnost da se stvori lijepa priča za promociju, ali isto tako su prilika lokalnom stanovništvu upoznati se sa svojim korijenima i time pojačati senzibilitet za svoju prošlost i kulturno nasljeđe koje je i više nego bogato.

- Inače, Ričina se spominje prije imena Posušje. Dakle, naziv Ričina je najstariji pisani trag s područja današnje općine Posušje, tako da nam je i s te strane istraživanje tog lokaliteta iznimno zanimljivo - dodaje Tomas. Nekropola stećaka na Ričini je jedno uobičajeno kasno srednjovjekovno nalazište na prostoru Bosne i Hercegovine. - Tu imamo doista monumentalne primjerke nadgrobnih spomenika, bogato ukrašenih s bogatom simbolikom. S obzirom na tipološke i stilske karakteristike spomenika, moglo bi se reći kako su tu pokopani ugledniji ljudi i oni važnijeg sloja tadašnje populacije koji su tu živjeli u kasnom srednjem vijeku. Prema nekim preliminarnim procjenama, za te stećke na Ričini mogli bismo kazati kako potječu s kraja 15. i početka 16. stoljeća - kazao je Tomas.

Dodaje kako će tim projektom biti obuhvaćeno cjelokupno istraživanje dvaju stećaka od njih pet koji se nalaze na tom lokalitetu.

Zaštita od propadanja

Daljnji radovi uključuju proces zaštite i konzervacije kako bi se stećke zaštitilo od propadanja. Stručnu ekipu na istraživanju čine arheologinje Maja Soldo, Josipa Penava i Katarina Bešlić te student arheologije Tomislav Mihalj. Ovaj projekt predstavlja prvu fazu projekta “Zaštitno istraživanje, konzervacija i restauracija lokaliteta Ričina, Posušje”. Općina Posušje ovim projektom nastavlja aktivnosti na zaštiti kulturno-povijesne i graditeljske baštine lokaliteta Ričina koji se nalazi na listi peticije za proglašenje Ričine nacionalnim spomenikom, poručuju iz Općine Posušje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije