uputili otvoreno pismo

Nekoliko istaknutih javnih osoba traži ostavku ministrice Elvire Dilberović

Elvira Dilberović
14.12.2016.
u 07:16

Nekoliko istaknutih javnih osoba među kojima su režiser Danis Tanović, redatelj Dino Mustafić, književnica Ferida Duraković, novinar Sinan Alić i drugi uputli su otvoreno pismo ministrici obrazovanja FBiH Elviri Dilberović tražeći njezinu ostavku zbog diskvalifikacije određenih učenika prilikom odluke o dodjeli priznanja najuspješnijima.

"Ponašanje Minstarstva obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine, ali i Vaši javni istupi i objašnjenja povodom opravdanog nezadovoljstva jednog broja mladih ljudi koji su, zbog očite političke diskvalifikacije, ostali bez zasluženih priznanja, je za svaku osudu. Takvo ponašanje nanosi nepopravljivu štetu i mladim ljudima, ali i društvu u cjelini. Neuvjerljiva i sramotona je Vaša obrana kako je čitav proces dodjele priznanja učenicima, koji su na relevantnim međunarodnim natjecanjima pokazali zavidne rezultate, bio u rukama županijskih ministarstava kulture i obrazovanje. Možda i jeste, ali ako ste Vi i Vaše ministarstvo na sebi preuzeli zadaću da kroz priznanja potičete mlade ljude na vrhunske rezultate, onda niste smjeli dozvoliti da se u ovoj proces uvlači politika koja je inaugirirala monstruozni kriterij po kome je znanje važno, ali je još važnije pod čijim je mentorstvom to znanje stečeno", navodi se u pismu, prenosi Klix.ba.

Dodaje se kako se zbog toga moglo i dogoditi da jedne skupina mladih ljudi, koji su na olimpijadama znanja iz matematike i fizike širom svijeta osvajali prva mjesta, bude izostavljena s popisa onih koje treba nagraditi, samo zbog toga što je to znanje stečeno pod mentorstvom „sumnjivog“ profesora i u „sumnjivim“ školama. „Sumnja“ je, kako senavodi "razrađena u središnjici vaše političke stranaka, a županijski ministri obrazovanja su to samo slijepo slijedili, a vi ste im se bespogovorno pridružili". 

Zbog takvog ponašanja, navodi se u pismu,  od ministrice kao osobe koja vodi Ministartvo obrazovanja FBiH, potpisani očekuju da podnese ostavku.

U potpisu su: Sinan Alić,novinar, dr. Zlatan Begić, prof. tuzlanskog sveučilišta, Nenad Dizdarević, režiser, Marko Divković, novinar, Ferida Duraković, književnica, dr. Nedžad Ibrahimović, prof. tuzlanskog sveučilišta, Dino Mustafić, redatelj, dr. Kadrija Hodžić, prof. tuzlanskog sveučilišta, dr. Žarko Papić, ekonomist, Senad Pečanin, odvjetnik, Borka Rudić, novinar i Danis Tanović, režiser. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?