Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda:

Neki ne žele da se pregovori vode u mirnom ozračju

'BiH,18.04.12. Mostar,   Sladan Bevanda Photo:Stojan Lasic'
Foto: Stojan Lasić
19.11.2013.
u 10:01

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar ističe kako nema niti jednog razloga da se ustroj Mostara razlikuje od bilo koje druge lokalne samouprave u BiH

I dok načelnici i gradonačelnici u BiH rezimiraju prvu godinu mandata, u Mostaru nema takvih aktivnosti. Jedini grad u Europi u kojem nema lokalnih izbora i dalje čeka na dogovor političara. O tijeku pregovora, funkcioniranju grada razgovarali smo s predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađanom Bevandom.

· Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana izjavio kako je Mostar “grad slučaj”. Kako to komentirate?

Mostar sigurno nije “grad slučaj”. Pojedinci uporno žele nametnuti tezu kako je Mostar slučaj i kako je ovom gradu potreban poseban status. Nema niti jedan razlog da Mostar bude na bilo koji način različit po ustroju od Travnika, Bugojna, Jajca i drugih multietničkih gradova.

· HDZ BiH već dugo vremena pregovara sa SDA o pitanju Mostara. Vode li se razgovori i sada?

Pregovori nikada nisu ni prestali. Jedina je razlika što se pregovori sada vode na najvišoj razini. Dogovoreno je da idući sastanak bude u Mostaru u Domu HDZ-a BiH i očekujemo kako će se to dogoditi uskoro.

· U javnosti se mnogo špekulira o tome da je dogovor HDZ-a BiH i SDA već postignut. Je li to istina?

Tvrdim odgovorno da nikakav sporazum nije postignut. Mostar se treba urediti kao jedinstven grad, bez blokada iz Statuta. To su dva principa koja su dogovorena. Mostar treba biti uređen kao ostale jedinice lokalne samouprave. Danas smo došli na kraj 2013., vrijeme kada treba postići više dogovora. Tu su problemi u Federaciji, “Sejdić - Finci”... Mislimo da je logično da se napravi paket koji će sva ova pitanja riješiti...

· A tko onda podmeće dezinformacije o navodnom dogovoru dvije stranke, katastrofičnim scenarijima za Mostar...?

Imamo često neke katastrofične izjave, najave buntova itd. Iste kuhinje su pokušale unijeti nemir u Mostar. Pucanje na Vijećnicu, nelegalni spomenik, miniranje istog, poziv na krv, rat i oružje samo su dio pokušaja radikalizacije stanja. Te iste kuhinje koje su pokušale stvoriti nered opet pokušavaju plasirati katastrofične scenarije. Nikakav katastrofičan scenarij se neće dogoditi. Mostar je u teškoj situaciji, ali ona nije teža nego u ostalim gradovima.

· Što je s proračunima Mostara za 2013. i 2014.?

Mostar ima proračun, on funkcionira i nikakvih značajnih potresa neće biti. Tako će biti i 2014. Gradonačelnik ima pravo temeljem zakona nametnuti proračun i za 2014. godinu i on će to uraditi kada bude vrijeme. Bešlić ima pravo donijeti i rebalans proračuna, ali to još nije potrebno. Ako zatreba, i to će biti urađeno. Budući pregovori o gradu će se voditi u mirnom ozračju, a neki to ne žele.

· U posljednjih godinu i pol dana moglo se čuti nekoliko najava lokalnih izbora u Mostaru. Njih još nema. Ima li novih informacija kada bi Mostarci mogli konačno birati lokalnu vlast?

Smatramo da su izbori trebali biti održani 2012. i da uopće nismo morali doći u ovu situaciju. To nekima nije odgovaralo i tu smo gdje jesmo danas. Najvjerojatnije je da će se izbori održati zajedno s općim u jesen 2014. Treba izmijeniti Izborni zakon, proći procedure u Parlamentu. I vremenski je jedino izvodivo da se tada održe izbori. Što se nas tiče, voljeli bismo da izbori budu odmah sutra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije