doba pandemije

Neke benzinske za noć zarade više tisuća maraka, ali ne na gorivu

17.08.2020.
u 21:45

Kamo mladi odlaze nakon što se zatvore kafići i klubovi? Ako je suditi po BiH, odgovor je - na benzinske crpke. U jednom gradu u zapadnoj Hercegovini nedavno je od ponoći do 5 ujutro prodano pića i grickalica u vrijednosti većoj od sedam tisuća KM. Sugovornik koji se našao tu nakon provoda u kafiću priča za Večernji list BiH kako je sve izgledalo.

- Radnici su padali s nogu, doslovno se stvorio red za kupnju. Male boce, velike boce, limenke... sve što je bilo od alkoholnih i bezalkoholnih pića pokupovalo se, a onda je tu čips i neki drugi proizvodi za grickanje za izdržati noć - priča nam.

Masovna pojava

Kaže da je to redovita procedura otkad je uvedeno da kafići rade do ponoći.

- Realno, ljetno je vrijeme i nitko neće u kafić doći u 20 sati dok se još vidi, ide se tek oko 22 sata i onda ostaju još dva sata do ponoći i mora se nekamo. Onda se ide na benzinske crpke, tu se uzimaju proizvodi za dalje. I nije to samo u jednom gradu ili općini, nego to je postala masovna pojava, ali, kažem, benzinske nam dođu kao proputovanje jer idemo dalje - kaže nam. Na pitanje gdje je to dalje, odgovara nam u polja ili brda, ovisno tko kamo voli otići. - Barem Hercegovina ima prelijepu prirodu i imamo se gdje skloniti od ceste.

U svakoj općini i gradu ima neko prepoznatljivo mjesto gdje se mladi okupljaju, a koje je u prirodi. Svaka ekipa udaljena je jedna od druge, ponešto se dobaci, ali svatko se drži svoje lokacije. Pivo, čips, netko pusti pjesmu i družimo se do ranih sati.

Smatram da neće ni zaraza na nas jer svi koji se družimo dulje se poznajemo i znamo u kojem se tko krugu ljudi kreće. Možda i nisu loša ova nova pravila - kaže nam. Na tragu je to nedavne priče koju smo radili, a vezana je za stare kuće. Ako se planira neka zabava, mladima ju je nezgodno organizirati s ukućanima, gdje inače žive, a vani su ograničeni vremenom, pa se ide u stare kuće gdje druženja traju do kasno u noć. - Prošlog vikenda bili smo kod prijatelja u njegovoj staroj obiteljskoj kući. Tu smo se uspjeli i dobro zabaviti, a i odmoriti te naučiti nešto o starim kućama. Ta kamena kuća, primjerice, ima više od 100 godina, obnavljana je, ali je zadržan stari štih. Sve ovo ima svoje prednosti.

Pad

Vjerojatno će se normalizirati stanje i mi ćemo imati mogućnost biti u kafiću još dodatnih satak-dva i onda svatko svojoj kući, ali neke stvari trebalo bi zadržati kao što je više tih druženja u prirodi i istraživanja ovdašnjih ljepota, neovisno o izlascima - priča nam sugovornik.

S obzirom na to da više nije ograničenje ni do ponoći, nego u 23 sata sve mora biti zatvoreno, ovaj trend sigurno će se nastaviti i u idućem razdoblju dok traje pandemija ili barem dok mjere ne popuste, zbog toga što će krivulja, koja posljednjih tjedana raste i u BiH i u okružju, ići u smjeru užurbanog pada. Doba korone donijelo je mnoge trendove, a vlasnici benzinskih crpki, kako nam je jedan u šali rekao, vjerojatno nisu ni slutili da će za vikend prodati više litara napitaka negoli goriva.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?