Reportaža o jednom izbornom vremenu
Povratak na članak

Nekada se glasovalo gumenim kuglicama

Na prvim izborima poslije Drugog svjetskog rata u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji, tako se država do izbora zvala, birači su ubacivanjem u po volji izabrani sanduk kuglice dobivene od komisije, davali svoj glas odabranoj stranci ili pojedincu

Komentari 1

VU
vucko
19:19 13.10.2014.

Glasalo se i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije ! Kako je to izgledalo u Zagrebu ? Mnogi Hrvati nisu niti htjeli izaci na izbore,ostajali su kod kuce osim onih koji su bili u drzavnim sluzbama : ucitelji,nastavnici,profesori ,sudski namjestenici i tt d. U 12 sati brojilo se koliko je osoba bilo na glasanju i ako je odaziv bio los,isli su policajci-ZANDARI i sakupljali ljude po kucama i u kolonama ih vodili na glasanje.Na dan glasanja birtije su bile zatvorene kao i kavane do vremena kad je glasanje trebalo biti zavrseno.1945. god. bilo je glasanje u kasnu jesen a sprovedeno je iz razloga jer je komunisticka partija Jugoslavije morala donesti zakon da se kralju Petru II. Karadjordjevicu zabrani dolazak u Beograd,zapravo kraljevinu Jugoslaviju ,za to su tiskani veliki plakati kao i plakati USA financijera u nakradnim pozama koji nude USA Dolare,jasno kao karikature. Svaki zakonski gradjanin imao je obavezu izaci na te izbore ,er su bili vazni za Titovu Jugoslaviju.Za to prvo poslijeratno glasanje uvedene su i "Corave kutije) U to vrijeme isao sam u osnovnu skolu ali nisam nikada zabranio.10 god. kasnije saznao sam kako su se kuglice iz corave kutije "pretakale" iz jedne kutije u drugu.

VL
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.