Imovina bh. tvrtki

Nekada atraktivna ljetovališta i poslovni prostori danas su ruševine

stanovi, nekretnine
15.10.2022.
u 08:20

U Republici Hrvatskoj, Republici Srbiji, Crnoj Gori, S. Makedoniji i Sloveniji još uvijek se nalazi imovina bh. tvrtki vrijedna milijune maraka. Riječ je uglavnom o nekada atraktivnim ljetovalištima, poslovnim prostorima na vrijednim lokacijama koji već godinama ne služe svrsi te su se od impozantnih zdanja pretvorili u ruševine.

Vrijednost

Prema izvješću o realizaciji programa rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH s planom privatizacije za prošlu godinu, koje je nedavno razmatrano na sjednici Vlade, riječ je o imovini iz pasivne podbilance poduzeća. Imovinu u susjednim zemljama, među ostalim, imaju IF Krivaja - u stečaju, JP Elektroprivreda BiH, Agrokomerc d.d. i Sarajevo-osiguranje d.d, Aluminij d.d. Mostar, Agrokomerc d.d., Bosnalijek d.d., Fabrika duhana Mostar, Fabrika duhana Sarajevo, Hepok, Hidrogradnja, JP Konfekcija Borac, KTK Visoko, Merkur d.d. Mostar, RMU Breza, RMU Banovići, RMU Đurđevik, Rudnici ugljena Kakanj, Sarajevska pivara, Šipad Export-Import d.d. Sarajevo…

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH formirala je središnji registar stvari, prava i obveza iz pasivne podbilance poduzeća koja se kontinuirano ažurira, odnosno Agencija istražuje i prikuplja dokumentacijsku osnovu za stvari, prava i obveze iz pasivne podbilance, piše portal Večernjeg lista BiH. - Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH je u prošloj godini u skladu sa Zakonom o početnoj bilanci stanja poduzeća i banaka te odlukom o davanju ovlasti za zastupanje Agenciji za privatizaciju u Federaciji BiH nastavila provoditi aktivnosti u vezi sa zaštitom imovine iz pasivne podbilance poduzeća iz svoje nadležnosti - stoji u navedenom izvješću. U skladu s tim zaključeno je nekoliko ugovora, odnosno prodana je vrijedna imovina, a prema podacima, riječ je o više od 1,5 milijuna KM. Uglavnom je riječ o nekretninama u Srbiji. Poslovni prostor iz pasivne podbilance gospodarskih društava Pretis d.d. Vogošća i Unis Pretis d.o.o. Vogošća, koji se nalazi u Beogradu, u ulici Terazije br. 27, Republika Srbija, prodan je za 302.205 eura. S gospodarskim društvom Solana d.d. Tuzla zaključen je ugovor o kupoprodaji nekretnine u ulici Potes Velike Livade, Nova Pazova, Republika Srbija. Nekretnina je procijenjena na 547.632,40 KM. S gospodarskim društvom BADECO ADRIA d.d. Sarajevo, kao pravnim sljednikom poduzeća Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, zaključen je veći broj ugovora. Riječ je o imovini koja se nalazi u Valjevu, u Republici Srbiji, u ulici Karađorđeva 101, čija je kupoprodajna cijena 77.000 eura, zatim za imovinu koja se nalazi u Užicama u Republici Srbiji, u ulici Omladinska 44, čija je procijenjena vrijednost bila 70.180 eura.

Ispis nekretnina

S navedenim poduzećem, kako stoji u izvješću Agencije za privatizaciju FBiH, sklopljen je ugovor i o kupoprodaji za imovinu koja se nalazi u Beogradu u Republici Srbiji, u ulici Hajduk Veljkov venac broj 10-12. Kupoprodajna cijena imovine utvrđena je na osnovi procijenjene tržišne vrijednosti nekretnine vještačenjem vještaka na 98.718,50 eura, donosi Večernji list BiH. - Na osnovi upute o vođenju i ažuriranju središnjeg registra stvari, prava i obveza iz pasivne podbilance Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH je iz središnjeg registra stvari, prava i obveza iz pasivne podbilance izvršila ispis sljedećih nekretnina: poslovni prostor u ulici Hajduk Veljkov venac broj 10-12, Beograd, R. Srbija, poslovni prostor u Ulici A. Mihanovića 1 (stari naziv ulice R. Luxemburg 1), Split, RH, poslovni prostor u ulici Omladinska broj 44, Užice, Republika Srbija, poslovni prostor u ulici Karađorđeva 101, 101 V, Valjevo, R. Srbija, poslovni prostor u ulici Kisačka br. 3, Novi Sad, R. Srbija, poslovni prostor u ulici Kisačka br. 26, Novi Sad, R. Srbija, samostalni objekt u Bristu, RH, skladište u ulici Potes “Velike Livade” Nova Pazova, R. Srbija i samostalni objekt Sutivan na Braču s pripadajućim zemljištem, RH - zaključeno je u izvješću o realizaciji programa rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za prošlu godinu.  •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije