Izvoz iz BiH

Neispravna hrana u BiH najčešće dolazi iz zemalja članica EU te onih bližeg okruženja

02.11.2017.
u 09:00

Ravnatelj Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba u intervjuu za Večernji list govori o informacijama o mesu starom četrdeset godina, koje se, navodno, uvozi u Bosnu i Hercegovinu. Kalaba govori i o kontrolama koje prolazi meso koje se uvozi u našu zemlju te o nepravilnostima koje se zapažaju prilikom kontrole hrane koja dolazi u BiH.

- Ako su rezultati pregleda nezadovoljavajući, robu se vraća, uništava ili podvrgava drugim oblicima obrade - kazao je Kalaba.

Posljednjih godina često se u medijima spominje kako se u BiH uvozi meso staro 40 godina. Koliko su te medijske tvrdnje točne? Kakvo meso (koje kvalitete) jede stanovništvo BiH?

- U prošlosti se postavljalo često pitanje o uvozu mesa koje je staro nekoliko godina, što zapravo nije točno i to su informacije koje često dezinformiraju javnost, iako mi zbog naših potrošača sve informacije koje se pojave obvezno povjeravamo i one su u najvećem broju slučajeva netočne. Ured za veterinarstvo odgovoran je za veterinarsko-zdravstvene kontrole, dok su za kvalitetu odgovorne druge inspekcijske službe.

Prolazi li hrana koja se uvozi u BiH dovoljno kontrola?

- Meso koje se uvozi u BiH prolazi više procedura koje su na neki način i kontrolne. Prije svega, kako bi se ostvario uvoz bilo koje robe životinjskog podrijetla, svaki proizvođač mora biti registriran i unesen u registar Ureda za veterinarstvo BiH. Procedura upisa u registar je propisana Zakonom o veterinarstvu, a ona može biti trojaka. Mogu se prihvatiti jamstva od druge države, objekt može biti registriran od EU ili treća mogućnost - da se vrše inspekcijske kontrole....

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije