INTERVJU ANTO DOMIĆ:

Nedostatak osjećaja potpune ravnopravnosti naroda koči razvoj BiH

'domic'
Foto: ''
22.02.2014.
u 10:47

- Prosvjedi su legitimno sredstvo izražavanja nezadovoljstva, ali način na koji su organizirani u Distriktu su u pojedinim trenucima gubili na legitimitetu i zakonitosti - rekao je Domić

Dok su za vrijeme prosvjeda mnogi dužnosnici napustili svoje rukovodeće pozicije strahujući i za vlastite živote, Anto Domić (HDZ BiH), gradonačelnik Brčko Distrikta BiH, hrabro je izišao među prosvjednike, razgovarao s njima i pretrpio uvrede iako za probleme građana ne može biti kriv jer je tek krajem 2012. godine preuzeo dužnost i dosadašnje reakcije na njegov rad bile su i više nego dobre. Ovih dana prima brojne poruke podrške jer građani žele da nastavi voditi Brčko ubuduće kao i u nešto više od dosadašnjih godinu dana mandata. Smatraju ga poštenim i discipliniranim, a njegov hrvatski narod koji je najmalobrojniji u Brčkom osjeća da nije zanemaren s obzirom da ima svog čovjeka na čelnoj poziciji u Distriktu, i to prvi put u povijesti. S njim smo ovih dana razgovarali o prosvjedima u Brčko Distriktu koji ga nisu nimalo usporili u radu, odnosu s Bošnjacima, financijskoj situaciji i stanju Hrvata u tom gradu.

• Gradonačelniče Domić, kako ste se osjećali za vrijeme prosvjeda u Brčkom?

Prosvjedi su legitimno sredstvo izražavanja nezadovoljstva, ali način na koji su organizirani u Distriktu su u pojedinim trenucima gubili na legitimitetu i zakonitosti. Kao gradonačelnik Brčko Distrikta BiH smatrao sam da svojom odgovornošću i dužnošću moram uspostaviti komunikaciju s prosvjednicima. Bez obzira što supsovke, pogrdni povici i razni predmeti koje su prosvjednici uputili na vrlo agresivan način imali cilj da me ponize, isprovociraju i uplaše, nisu u tome uspjeli i nisu me pokolebali u obavljanju svojih dužnosti koje su mi povjerene Ustavom BiH, Statutom Brčko Distrikta i zakonima Brčko Distrikta BiH.

• Tko po vama stoji iza prosvjeda i jesu li u Brčkom prosvjedi bili politički instrumentalizirani?

Ljudi teško žive i s te točke gledišta je očekivano da se pokaže socijalni bunt, ali način na koji su ovi prosvjedi organizirani i poruke koje su na ovim prosvjedima dominirale govore da iza njih stoji neka sofisticirana organizacija. 

• Je li se ovako nešto moglo očekivati s obzirom da su Bošnjačke stranke nedavno uputile priopćenje o ponižavajućem položaju Bošnjaka u Brčkom? Je li situacija uistinu takva kakvom je oni prikazuju?

U Brčko Distriktu BiH žive tri konstitutivna naroda i mnogo nacionalnih manjina, što podrazumijeva da smo dužni graditi tolerantno društvo sa svim svojim različitostima i specifičnostima. Bošnjaci nisu ni na koji način poniženi u Brčkom, jer su zastupljeni u svim institucijama i obnašaju najviše pozicije. To što je sada Hrvat gradonačelnik ne znači da su drugi narodi u ponižavajućem položaju, naročito ako se zna da je ovo prvi put u povijesti da je Hrvat na mjestu gradonačelnika Brčkog.

• Iako ste bili opkoljeni prosvjednicima, ponijeli ste se hrabro i niste pristali na njihove zahtjeve. Kakvi su bili ti zahtjevi?

Bio sam među prosvjednicima i htio sam znati što su njihovi zahtjevi. U tom trenutku prosvjednici nisu imali nikakvih zahtjeva koji bi govorili o socijalnom buntu. Jedini zahtjev je bio zahtjev za ostavkom i ništa drugo. Doduše, bilo je pojedinačnih osobnih zahtjeva da se omogući rješavanje nekih pojedinačnih zahtjeva, ali kolektivnih zahtjeva prvi dan prosvjeda nije bilo. Iduća tri dana je i dalje dominirao ultimativni zahtjev za ostavkama, ali su se pojavili i zahtjevi za odlučnom borbom protiv kriminala i korupcije, revizije privatizacije državnih poduzeća, pravične podjele socijalnih programa i otvaranje radnih mjesta. Budući da sam legalist, tražio sam da institucije vlasti odlučuju o tome tko će biti na kojoj poziciji te sam na redovitoj sjednici Skupštine Distrikta Brčko kandidirao točku dnevnog reda i zatražio raspravu o događajima.

• S obzirom da se Hrvate gdje su god manjina pokušava što više gurnuti u stranu, je li u Brčkom situacija drukčija i je li se pozicija Hrvata popravila vašim dolaskom na čelo Distrikta i jesu li u strahu zbog posljednjih događaja?

Na prostoru Brčko Distrikta je tijekom Domovinskoga rata došlo do iseljavanja i progona većine hrvatskoga naroda, te su Hrvati došli u poziciju da su najmalobrojniji u Brčko Distriktu. Takvo stanje dovodi Hrvate u poziciju da moraju ulagati povećani napor u ostvarivanju svojih prava. Pozicija gradonačelnika daje psihološku potporu Hrvatima i šalje poruku kako se može graditi suživot i da možemo djelovati kao narod u zajednici s drugima. Mislim da je to i prepoznato i da se Hrvati osjećaju sigurno i mogu kroz institucije sustava ostvariti sva svoja prava koja ostvaruju i druga dva naroda.

• Građani s kojima smo mi imali priliku razgovarati su zadovoljni vašim radom, kažu i da ste uveli red u svojoj radnoj okolini?

Ovih dana dobivam na tisuće poruka potpore da nastavim voditi Brčko na način na koji sam ga vodio ovu prvu godinu mandata. Napravili smo dosta unapređenja, uveo sam financijsku disciplinu, dosta zakona smo uputili u Skupštinu koji će omogućiti uvođenje reda, rada i discipline u administraciji, otvaranje sadržaja koji su potrebni stanovnicima Brčko Distrikta otklonit će postojeće barijere za nova zapošljavanja, te će ubrzati realiziranje kapitalnih projekata.

• Nedavno ste gostovali i na Novoj TV u emisiji “Provjereno” gdje ste govorili o lažnim diplomama zbog kojih ste dijelili i otkaze. Je li se situacija u tom segmentu promijenila nabolje?

Percepcija javnosti je da mnogi državni službenici imaju krivotvorene diplome. Izdao sam naredbu da se sve diplome provjere. Otkriveno je dvadesetak državnih službenika koji imaju “kupljene diplome”. Ovaj čin je u svakom slučaju natjerao državne službenike na razmišljanje da se ne mogu igrati sa zakonom.

• Kako ste zadovoljni financijskom situacijom u Distriktu?

Brčko Distrikt je nastao međunarodnom presudom koja je postala sastavni dio mirovnog sporazuma za BiH, i tim aktima je preciziran način financiranja institucija Brčko Distrikta BiH. Mi smo jedni od rijetkih u BiH koji imamo vrlo rigoroznu proceduru donošenja proračuna, ali i praćenja realiziranja proračunskih sredstava. Trošimo koliko imamo, i to nam je omogućilo da imamo stabilnu financijsku situaciju u Brčkom, zbog čega možemo i realizirati socijalne programe koje koristi veliki broj našega stanovništva.

• Za kraj, ako isključimo politički kontekst prosvjeda i ako ostavimo samo socijalni, koji je po vama način za poboljšanje statusa građana u BiH?

BiH je država koja ima nepresušne mogućnosti gospodarskoga prosperiteta i rasta, ipak nedostatak osjećaja potpune ravnopravnosti naroda koči slobodniji i brži gospodarski uzlet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?