Cyber-kriminal

‘Nedodirljivi haker’ iz Živinica digao na noge europsku policiju

cyber-kriminal
30.03.2016.
u 07:00

U Živinicama su inspektori FUP-a nedavno uhitili osobe povezane sa “cyber-kriminalom”. Jedna od njih vjerojatno se nalazila na vrhu piramide razgranate hakerske mreže, zbog čega su uhićenju nazočili i njemački inspektori iz BKA, piše “Deutsche Welle”. Oružje, droga, amfetamini, ključevi za satelitske kanale, internetski virusi... Sve to može se kupiti u tzv. darknetu, internetskoj mreži u kojoj je praktično nemoguće otkriti identitet osobe koja se njome koristi.

Na čelu jednog od tih ilegalnih portala koji su koristili hakeri, ali i kriminalci iz cijeloga svijeta bio je, po svemu sudeći, Asmir M. iz Živinica. Bio je očito toliko siguran kako mu nitko ne može ući u trag u “darknetu” da je u naslovu portala koji je uspostavio bilo i njegovo ime, a u dijelu ICQ-koda koji je koristio za kontakte s ostalim hakerima bio je broj “387” - “pozivni” za BiH.

Na forumima hakera pisao je kako se “ništa ne može dogoditi ako se pridržavaš određenih pravila”. Iz tužiteljstva u Frankfurtu potvrđuju kako je vezano uz portal koji je vodio Asmir M. izveden niz pretresa, kako u Živinicama tako i u Rusiji, Nizozemskoj, Litvi, Švicarskoj i Francuskoj - ukupno 69. Uhićeno je devet osoba, a zaplijenjene su određene količine novca i opojnih droga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije