Intervju Rade 
Bošnjak Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ BiH

Neću se kandidirati ni za jednu dužnost u HDZ-u

hhh
10.04.2015.
u 09:30

Utemeljenje Kluba utemeljitelja HDZ BiH vraća nas u kraj osamdesetih i početak devedesetih godina prošlog stoljeća. Bilo je to vrijeme nastanka HDZ BiH u “specifičnim uvjetima, u vrijeme prelaska iz jednopartijskog u višestranački sustav u bivšoj Jugoslaviji”, kako je napisao Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, u monografiji povodom XX. godina HDZ BiH. Razgovarali smo s Radom Bošnjakom, predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH.
• Kako vi gledate danas na razdoblje početka višestranačja u BiH?
Osnivanje HDZ BiH danas moramo povezati s političkim vizionarstvom Franje Tuđmana koji je osnivajući Hrvatsku demokratsku zajednicu u Republici Hrvatskoj postavio politički okvir za trajnu borbu hrvatskog naroda i njegovu ravnopravnost u bivšoj državnoj zajednici, tj. stvorio stranku čije je konačan cilj bio stvaranje samostalne i neovisne države Hrvatske. Taj politički koncept prihvatili su i Hrvati u BiH. Utemeljitelji HDZ BiH su ljudi koji su bili svjesni da bez samostalne Hrvatske države nema ni političke i drugih sloboda Hrvatima u BiH.
• Početak višestranačja nije protekao bez problema!?
Organiziranje HDZ BiH i utemeljenje općinskih i temeljnih odbora povezano je i s otporom aktualne komunističke vlasti. Gotovo u političkoj ilegali utemeljeni su inicijativni odbori naše stranke i birano prvo političko vodstvo. To vodstvo gotovo nije imalo nikakvo političko iskustvo, ali je imalo hrabrost i odlučnost. Upravo ta hrabrost i odlučnost bili su novi temelj i stup organiziranja i obrane hrvatskog naroda u vrijeme agresije na BiH i u BiH.
• Uskoro su organizirani i prvi višestranački izbori u BiH!?
Političko organiziranje hrvatskog naroda u BiH kroz Hrvatsku demokratsku zajednicu rezultiralo je povijesnom pobjedom naše stranke na prvim višestranačkim izborima u BiH koji su održani 18. studenoga 1990. godine. Ta činjenica da je hrvatski narod organiziran, jedinstven i okupljen kroz zajedništvo nije se svidjela brojnim političkim i drugim moćnicima, kako u bivšoj državi tako i nekim međunarodnim krugovima.
• Zašto im se ta činjenica nije svidjela i što im je bio plan?
Rat. Upravo u predvečerje rata i ratnih sukoba političko vodstvo Hrvatske demokratske zajednice BiH na svim razinama pokazalo je povijesnu odgovornost i okupilo narod u obranu. Danas ne bježimo od činjenice i istine da je upravo HDZ BiH bio organizator otpora i obrane i da je svojim političkim djelovanjem utjecao na organiziran otpor, kako se tada govorilo i pisalo “trećoj vojnoj sili u Europi”. U vrijeme kada su neki politički lideri, naravno drugih naroda, izjavljivali da to nije naš rat, a naše Ravno gorjelo i izgorjelo do pepela, bilo je jasno u kojem pravcu moramo poći. Odluka je bila utemeljenje Herceg Bosne kao zajednice, a zatim i republike. Bile su to povijesne odluke koje su osigurale obranu i opstojnost Hrvata u BiH unatoč prljavom, teškom i vrlo iscrpnom ranom sukobu.
• Rat je imao svoje velike posljedice!?
Dakako da je rat imao svoje snažne posljedice, kako na BiH, zemlju čije je Hrvatsko DA na referendumu 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine bilo presudno za samostalnost, tako i na Hrvate kao jednog od tri konstitutivna naroda u današnjoj BiH. Stradale su brojne obitelji, stradali su gradovi i sela, nažalost, stradali su brojni kojih se i danas prisjećamo i kojima odajemo počast i slavu. Kao posljedica rata i ratnih zbivanja nastale su naše udruge, udruge invalida, obitelji stradalih, udruge dragovoljaca i brojne druge. Te udruge su danas naš stup slobode, podsjetnik na stradanja, ali i naši partneri u promišljanju i oblikovanju boljeg i pravednijeg društva. Oni su naši heroji, bili i ostali.
• Jedna od posljedica rata su i haaška suđenja!?
Haaška suđenja također su nam stalni podsjetnik na ratna zbivanja. Jučer i danas u Haagu su sjedale i sjede osobe koje su bile istaknuti protagonisti i branitelji hrvatske slobode i hrvatske jednakopravnosti. To su osobe koje su dale sve od sebe i sve za nas. Prilikom jednog posjeta našim članovima i hrvatskim braniteljima u Den Haagu jedan od njih je rekao: “Sva naša sloboda u ovoj tamnici može samo do onih staklenih vrata. Vi ćete nakon ovog susreta s nama u tamnici izići na slobodu, i imate mnogo više prostora i mnogo više prilika nego mi. Učinite za nas što možete. Nemojte zaboraviti da smo dragovoljno u tamnici. Najteže bi nam pao zaborav vlastitog naroda”. I zbog ovih riječi i zbog ove istine danas nitko nema pravo zaboraviti na njihov doprinos i žrtvu koju su dali i daju za ono što imamo danas, a danas imamo aktivnu političku poziciju za konačnu ustavnu jednakopravnost i konstitutivnost.
• Vratimo se Klubu utemeljitelja HDZ-a BiH. Koje su polazne osnove?
Dakle, mi jesmo klub koji će njegovati našu tradiciju i povijesne činjenice, ali mi smo još i više klub koji promišlja sadašnjost i budućnost. Zapravo mi smo klub koji jeste i hoće biti u službi aktualne politike i aktualnog političkog vodstva HDZ BiH i Hrvata u BiH. To znači da je Klub utemeljitelja HDZ BiH na raspolaganju predsjedniku Čoviću. Mi smo spremni izvršiti sve zadaće koje političko vodstvo HDZ BiH stavi pred nas. U tom kontekstu želimo promicati i biti zaštitnici izvornih načela naše stranke, želimo i hoćemo podupirati program HDZ BiH.
• Obilježili ste jedno političko razdoblje. Kako utemeljitelji danas gledaju na svoju ulogu u tom procesu?
Mi, utemeljitelji, i najvećim dijelom naše članstvo sretni smo što pripadamo jednoj velikoj zajednici, velikoj obitelji kakva je HDZ BiH. Veliki dio nas je najbolje i najzrelije godine života dao HDZ-u BiH. Svih ovih godina bili smo snažno identificirani s ovim projektom, a pečat ovog projekta nose i naše obitelji i naša djeca. I zbog toga i zbog mnoštva drugih vrijednosti mi, utemeljitelji, jesmo i hoćemo biti čuvari izvora i nećemo dopustiti trovanje i zagađenje ni izvora ni toka. Nećemo dopustiti blaćenje stranke kao ni jednog pojedinca koji je časno ugradio sebe u ovaj politički projekt. To je naša moralna obveza. Mi želimo zajedništvo bez kalkulacija.
• To znači da očekujete stranačko jedinstvo?
Vjerujemo kako su izvorna načela i naš program HDZ BiH dovoljan i kvalitetan okvir za ostvarivanje svih političkih ciljeva i rekao bih svih političkih ambicija pojedinaca i skupina unutar širokog članstva naše stranke. Ne libimo se reći da mi, utemeljitelji HDZ BiH, očekujemo puno stranačko jedinstvo, zajedništvo, očekujemo poštovanje naših regionalnih specifičnosti, poštovanje hijerarhije i političke vlasti koju kreiramo i sukreiramo. Vjerujemo kako svaki član HDZ BiH razmišlja znatno šire od svojih osobnih ambicija te da je spreman nastaviti graditi zajedništvo koje nas krasi već 25 godina.
• Naglašavate zajedništvo?
To zajedništvo je naše opredjeljenje i izazov. Izazov u ovo politički vrlo složeno vrijeme. Mi, utemeljitelji HDZ BiH, kao i svi drugi članovi naše stranke, svjedoci smo iscrpne političke borbe koje naše političko vodstvo na čelu s Draganom Čovićem vodi. Svjedoci smo pokušaja političke marginalizacije jednog konstitutivnog naroda u BiH. I ne samo političke marginalizacije nego i pokušaja ponižavanja jednog dijela naše populacije. Kada to kažem, mislim na famoznu Helezovu i SDP-ovu politiku u vezi statusa branitelja.
• Formirana je vlast na državnoj i entitetskim razinama. Očekujete li probleme u provedbi vlasti?
Naravno da će problema biti na svim razinama. Hrvatski narod u BiH dobio je svoje predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Kao utemeljitelji HDZ BiH, podupiremo političko vodstvo i izabrane ministre i zastupnike i s te strane spremni smo dati svoj doprinos napretku ako se bude od nas tražio.
• Krajem travnja bit će održan sabor HDZ BiH. Kao predsjednik Kluba hoćete li se kandidirati na neku stranačku dužnost?
Kao što sam više puta javno istaknuo Klub utemeljitelja HDZ BiH podupire političko vodstvo HDZ BiH i osobno predsjednika Dragana Čovića. Osobno vjerujem u politički kontinuitet i smatram da će ovo stranačko vodstvo dobiti plebiscitarnu stranačku potporu. Što se tiče mene i mojih ambicija, stvar je čista. Podupirem novi mandat predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i čvrsto sam uvjeren da je to najbolja odluka za stranku i hrvatski narod. U vrijeme sabora HDZ BiH bit ću na simpoziju u Sjedinjenim Američkim Državama i neću sudjelovati u njegovu radu. Naši članovi Kluba utemeljitelja dat će svoj doprinos u radu sabora i zalagat će se za načela koja smo iskazali u našem programu.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:54 13.04.2015.

Pa naravno da se neces kandidirat kad si u sukobu interesa da budes i direktor i duznosnik, a kolko imam informacija iz kluba utemeljitelja u predsjedništvo bi trebao uci netko, a tko nezna se...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?