Sakib Softić

Neću sam odlučiti o reviziji tužbe BiH protiv Srbije

31.01.2017.
u 08:00

Časnik za vezu BiH u procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Sakib Softić rekao je kako ne želi sam donijeti odluku o tome hoće li biti pokrenuta revizija tužbe BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

“Počašćen sam povjerenjem koje mi ukazuje predsjednik (SDA Bakir) Izetbegović dajući mi ovlast da sam odlučim o jednom ovako delikatnom pitanju. Pravno i politički delikatnom. Ali smatram kako ni jedna osoba ne smije imati ekskluzivno pravo odlučivati o ovom važnom pitanju”, istaknuo je Softić. On je ocijenio kako bi razumno bilo da konačnu odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka donese skupina sastavljena od istaknutih predstavnika bošnjačkoga i drugih naroda iz političkog i javnog života. “Stojim im na raspolaganju u svrhu objašnjenja kako stvari pravno stoje, a oni neka odluče”, poručio je Softić. Izetbegović je nedavno rekao kako je tim stručnjaka na čelu sa Sakibom Softićem “imao i financijsku i svaku drugu pomoć da se revizija pokrene”. “Što se mene tiče, on je sve vrijeme imao podršku to uraditi te, ako ima neke nove elemente, on će to i uraditi”, rekao je Izetbegović. On je, također, ovih dana rekao da BiH ima pravo završiti svoje procese i tražiti pravdu. Međunarodni sud pravde je u veljači 2007. donio presudu u predmetu BiH protiv Srbije zbog povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koju je BiH pokrenula još 20. ožujka 1993., a kojom je ustvrđeno da Savezna Republika Jugoslavija, odnosno Srbija kao njezin pravni nasljednik, nije odgovorna za genocid u BiH, osim za to što “nije spriječila i kaznila odgovorne za genocid u Srebrenici”. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prije nekoliko dana je rekao kako nema nikakve potrebe da se sada kreće s revizijom presude i poručio kako to mogu uraditi samo oni koji žele stvarati nove probleme na ovim područjima. Umjesto da se bavimo pristupom EU, pojedinci na ovaj način ponovno vraćaju BiH na ratne priče i teme. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije