Donosi se zakon o obveznom cijepljenju?

Necijepljeni Nijemci će uskoro sami morati snositi troškove liječenje?

27.12.2021.
u 17:06

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holetschek poziva sve stranke da već u siječnju u Bundestagu donesu zakon o obaveznom cijepljenju svih građana protiv korone.

Holetschek, koji trenutno predsjedava konferencijom ministara zdravlja njemačkih saveznih pokrajina govorio i o sankcijama za one koji se ipak ne bi cijepili, ukoliko se ta obaveza uvede.

S jedne se strane razmišlja o uvođenju financijskih kazni, a s druge strane je riječ o mogućnosti da necijepljeni više plaćaju zdravstveno osiguranje od cijepljenih, da moraju dijelom snositi troškove liječenja od korone ili da ne dobijaju novac kad su na bolovanju. Jer, kako kaže ministar, “znatno je veći rizik da necijepljeni teško obole od korone”.

Njemačka već ima slična pravila kada je riječ o namjerno izazvanom oboljenju ili kada moraju biti medicinski zbrinuti ukoliko dođe do problema nakon neuspjelih estetskih operacija, ili imaju zdravstvene posljedice zbog tetovaža i pirsinga, piše Deutsche Welle.

Udruženje liječnika opće prakse Berlina također se izjasnilo za to da necijepljeni snose dio troškova ukoliko obole od korone.

Kako je izračunalo zdravstveno osiguranje AOK, to bi moglo biti poprilično skupo. Liječenje oboljelog od korone koji završi na respiratoru košta u prosjeku 34.200 eura, a ako se koriste umjetna pluća (ECMO) onda čak 92.000 eura. Liječenje prosječnog pacijenta oboljelog od korone košta 5.800 eura.

Velika većina Nijemava podržava uvođenje obaveznog cijepljenja

Novi njemački kancelar Olaf Scholz izjasnio se nedavno za uvođenje obaveznog cijepljenja, i najavio da će o tome zastupnici glasati najkasnije do početka veljače, bez obaveze poštivanja stranačke stege. Ta najava dolazi jer su Socijaldemokrati u koaliciji sa Zelenima i Liberalima, a mnogi političari ovih potonjih protive se obaveznoj vakcinaciji.

Računa se da će među opozicionim Demokšćanima i Ljevicom biti više nego dovoljno podrške da zajedno s dijelom vladajuće koalicije zaključe obavezno cijepljenje za odrasle.

Etički savjet koji savjetuje vlasti je većinom glasova takođe podržao uvođene obaveznog cijepljenja za odrasle. Dvadeset članova je bilo za, a četvoro protiv. Ali, od tih dvadeset, sedmoro smatra da je dovoljno ako se na cijepljenje obvežu oni iz rizičnih grupa – stariji ili građani s kroničnim oboljenjima.

Prema posljednjim anketama, 68 posto Nijemaca podržava uvođenje obaveznog cijepljenja.

U Njemačkoj se odnedavno cijepe i djeca starosti od 5 do 11 godina, premda Stalna komisija za cijepljenje za sada preporučuje da se cijepe samo djeca narušenog zdravlja.

U ukupnom stanovništvu, 74 posto građana je primilo najmanje jednu dozu, 71 posto najmanje dvije, a 36 posto tri doze cjepiva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?