Naslovnica Vijesti

Nećemo povećavati cijenu električne energije unatoč lošoj hidrološkoj situaciji

25. kolovoza 2017. u 09:00 0 komentara 370 prikaza

U posljednjem desetljeću nije zabilježena tako hidrološki loša godina. Doslovno bez padalina. Prazne su akumulacije, uvozna cijena električne energije odavno nije bila veća. No, unatoč tome, EP Herceg Bosne na čelu s Marinkom Giljom posluje pozitivno i troškove neće prebaciti na kupce. 


Kakve je posljedice za poslovanje EP HZ HB-a ostavila vjerojatno jedna od najlošijih hidroloških godina, što govore poslovni podaci?

Prošla godina bila je hidrološki izrazito loša i svakako je utjecala na poslovanje Elektroprivrede HZ HB. Prilagodili smo se hidrološkoj situaciji i poduzeli sve mjere štednje i racionalizacije poslovanja, gdje god je to bilo moguće, i tako hidrološki lošu 2016. godinu završili s 2,5 milijuna KM dobiti. Kako ni 2017. godine nije ništa bolje, trpimo veliku štetu jer nam je proizvodnja ispod planirane tako da smo sve troškove koji ne utječu na pogonsku spremnost sveli na minimum, a to je rezultiralo pozitivnim poslovanjem u prvoj polovici 2017. godine. Iako se nalazimo u stanju, mogao bih reći, elementarne nepogode uslijed suše, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, ostvarila je dobit od 452.076,00 konvertibilnih maraka u prvom polugodištu tekuće godine.


Vidjeli smo da EP BiH najavljuje poskupljenje električne energije, hoće li se to dogoditi u EP HZ HB-u?

Upoznat sam iz medija da EP BiH najavljuje poskupljenje električne energije zbog loše hidrologije i ostvarenih gubitaka. Mi ne namjeravamo povećavati cijenu električne energije jer, kao što sam rekao, radimo i radit ćemo uštede gdje god i koliko god to bude moguće, jer smo, zbog izrazito loše hidrologije, primorani kupovati energiju na tržištu kako bi osigurali dovoljne količine za krajnje kupce, a pri tom ne povećavajući cijenu te energije.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.