Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nećemo odustati, moramo provoditi zakon

20. travnja 2016. u 09:05 0 komentara 101 prikaza
Isović

Porezna uprava (PU) Federacije BiH planira na području cijelog entiteta provesti akciju naplate javnih prihoda od kompanija koje su u većinskom vlasništvu vlasti u FBiH. Zbog toga je kantonalnim poreznim uredima dat nalog da pozovu sve obveznike da izmire svoj dug, a ako to ne učine, Porezna uprava danas će blokirati račune svih preduzeća koja ne plate dug ili ne zaključe sporazum o plaćanju duga na rate, piše danas "Dnevni avaz".

Iako je ova vijest izazvala pravu paniku u rudnicima, prometnim preduzećima, bolnicama, domovima zdravlja. .. koji imaju dugovanja, te su upućeni apeli u kojima se upozorava na štetne posljedice, u Poreznoj upravi FBiH jučer su kazali da su odlučni u svojoj nakani i da nema odgode ove akcije.

- Porezna uprava ne može odustati od zakazane blokade računa, jer bi time dalje pomagala obveznicima neplaćanje javnih prihoda i tako sudjelovala u činjenju krivičnog djela. Porezna uprava menadžmentu i osnivačima dužnika ukazuje na odredbe Krivičnog zakona FBiH kojim je propisano da je izdvajanje sredstava u druge svrhe, a ne za blagovremeno plaćanje poreznih obaveza, krivično djelo, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine - objasnio je za "Dnevni avaz" Šerif Isović, v. d. direktora PUFBiH.

Naglasio je kako je Federaciji BiH potrebna reforma poreznog sistema. Ova reforma, kako objašnjava, treba obuhvatiti reformu pravne regulative i reformu Porezne uprave FBiH, koja je u ovom pravcu i pokrenula određene inicijative.

- Imajući u vidu trenutni iznos poreznog duga koji u prisilnoj naplati iznosi više od 2,2 milijarde KM i duga koji nije u prisilnoj naplati, a koji iznosi oko jedne milijarde, jedno od primarnih pitanja reforme poreznog sistema treba biti rješavanje postojećeg poreznog duga i iznalaženje mehanizama za sprečavanje rasta duga. Za ove aktivnosti neophodno je uspostaviti jasan i transparentan pravni okvir koji će u jednak pravni položaj staviti porezne obveznike - kaže Isović.

Imajući u vidu postojeća zakonska rješenja, naš sugovornik objašnjava da je porezni dug moguće rješavati na dva načina.

- Prvi način je dosljedna primjena važećih zakonskih rješenja, koja podrazumijevaju sve aktivnosti i sredstava prisilne naplate, uključujući i blokadu računa dužnika. Druga mogućnost je izmjena zakona ili donošenje novog zakona kojim bi zakonom bilo uređeno pitanje plaćanja poreznih dugova. U ovom pravcu Porezna uprava je inicirala određena rješenja, jer smatra da je ovo bolji način da se riješi dug koji je nagomilavan i duže od deset godina - kaže Isović.

No, kako do realizacije inicijative Porezne uprave nije došlo, kaže da institucija na čijem je čelu, iako je svjesna mogućih negativnih posljedica na poslovanje onih čiji će računi biti blokirani i društva u cjelini, odlučila se na ovu aktivnost.

- Uprava nema pravo niti mogućnost da selektivno primjenjuje važeće propise, da se prema poreznim obveznicima nejednako postupa niti da poreznim obveznicima tolerira neplaćanje poreznih obaveza - zaključuje Isović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.