Federacija BiH ograničava pušenje u javnom zatvorenom prostoru

Neće se moći pušiti ni u privatnom vozilu ako se u njemu voze maloljetnici

26.03.2022.
u 20:17

 

 

Zakon koji je u proteklih nekoliko godina izazvao možda i najviše rasprave u javnosti izglasan je na ovotjednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH uz ukupno devet amandmana izaslanika u ovom Domu, piše Večernji list BiH.

Prednosti zakona

U pitanju je Zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Budući da je ovaj zakon Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio krajem svibnja prošle godine bez amandmana usvojenih u Domu naroda, zakon se ponovno vraća pred zastupnike u Zastupničkom domu koji ga prije stupanja na snagu moraju potvrditi u istovjetnom tekstu. Podsjećamo, zakon predviđa zabranu uporabe svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu. Uporaba duhana zabranjena je u privatnim sredstvima prijevoza ako se u njima voze maloljetne osobe. Novim zakonom se u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, pored mjera zabrane i ograničenja uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranjuje i njihovo reklamiranje, promocije i sponzoriranje te sprječavanje pristupa maloljetnim osobama duhanskim proizvodima. Primarni mu je cilj poboljšati zdravlje stanovništva koje u značajnoj mjeri ugrožava upravo izloženost duhanskom dimu koji je prepoznat kao jedan od vodećih uzroka smrtnosti i obolijevanja stanovništva u BiH od bolesti srca i krvnih sudova, različitih vrsta karcinoma, osobito malignih bolesti pluća.

Svjesni važnosti ovog zakonskog rješenje i njegovih dobrobiti po zdravlje stanovništva s jedne strane te s druge osjetljivosti trenutka u kojem su se našli, primjerice, ugostitelji koji se bore s posljedicama epidemije COVID-19 koja je značajno utjecala na njihovo poslovanje, izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH uložili su devet amandmana na zakon. Iako ih je Vlada Federacije BiH odbila, Dom naroda ih je prihvatio te su postali dio zakona koji prije stupanja na snagu mora u istovjetnom tekstu usvojiti i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Amandmanima izaslanika Žarka Vujovića, Anera Žuljevića te Kluba Hrvata iz zakona kojim Federacija BiH ograničava uporabu duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje izuzeti su bezdimni duhanski proizvodi. Pozivajući se na pozitivna iskustva Crne Gore i Hrvatske koje su svoja zakonska rješenja u ovoj oblasti uskladila s direktivama Europske unije, predlagatelji amandmana podsjetili su da su nesagorijevajući duhanski proizvodi na tržištu BiH prisutni od 2019. godine, a Vlada FBiH je prijedlog Zakona kojim se zabranjuje i ograničava uporaba duhanskih proizvoda utvrdila 2018. godine. Amandmanima koje je usvojio Dom naroda jasnije je definiran pojam zabrane pušenja koji je izazvao i najviše rasprave u javnosti te u njemu stoji da je pušenje zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i javnom prijevozu. Od zabrane su, uz osiguranje odvojenih prostorija za pušenje, izuzeti korisnici službi i odjela ustanova za zaštitu mentalnog zdravlja i drugih ustanova psihosocijalne rehabilitacije, domova za palijativnu i skrb za starije osobe, ustanovama za odsluživanje kazni, a pušenje će biti dopušteno u zračnim lukama te objektima u kojima se ne poslužuje hrana, uz uvjet da u njima postoji odvojen prostor za pušače, odnosno preduvjeti za zaštitu nepušača. Amandmanom Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda, koji je također usvojen u Domu naroda, rok za prilagodbu primjeni zakona sa šest mjeseci, koliko je predlagala Vlada FBiH, produljen je na godinu dana od trenutka stupanja na snagu zakona. Ugostiteljskim objektima, zračnim lukama i ustanovama na ovaj je način, smatraju predlagatelji, ostavljeno dovoljno vremena i prostora da svoj prostor prilagode primjeni zakona.

Više je uplaćeno

Pored Zakona o ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, Dom naroda na istoj je sjednici usvojio i prijedlog Zakona o izvanrednom usklađivanju mirovina ostvarenih u službi u Oružanim snagama BiH. Predlagatelj zakona Ivo Tadić, izaslanik u Domu naroda, kao razlog donošenja naveo je potrebu ujednačavanja prava pripadnika Oružanih snaga BiH s područja FBiH koji su proteklih godina u mirovinu odlazili pod nejednakim uvjetima te su imali velike razlike u visini ostvarenih prava. "Zakon se odnosi na 2300 pripadnika OS-a BiH, ljudi koji su i sudionici Domovinskog rata, a u OS-u su već 30 godina", pojasnio je Tadić.

Budući da je ovaj zakon jednoglasno usvojen i u Zastupničkom domu, nakon potvrđivanja u Domu naroda stvoreni su preduvjeti da stupi na snagu. Zanimljivo je da su, za razliku od procedure usvajanja u Zastupničkom domu koja je protekla mirno, donošenje istog zakona u Domu naroda pratili prosvjedi članova Saveza umirovljenika u Federaciji BiH koji su izrazili sumnju da će primjena zakona destabilizirati Zavod MIO. Demantirao ih je pukovnik Nermin Lapandić, pripadnik Oružanih snaga, pokazateljima o daleko više uplaćenih sredstava u Zavod MIO od pripadnika OS-a BiH u odnosu na povučena sredstava iz Zavoda. Također je naglasio da je Zakon o izvanrednom usklađivanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama prethodno usuglašen s relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, uključujući i Stožer NATO-a u Sarajevu te nije ni na koji način problematiziran. Pitanje koje je ostalo bez odgovora nakon sjednice Dom naroda na kojoj je omogućeno da ovaj zakon stupi na snagu jest tko instruira osjetljive kategorije stanovništva kao što su umirovljenici i koristi ih kao sredstvo pritiska, ali isključivo na Dom naroda Parlamenta FBiH. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?