Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Neće doći do Daytona 2, ali će biti promjena Ustava BiH

"Hrvatska konstruktivno pomaže da sva tri naroda dobivaju poziciju koja je zajamčena Ustavom BiH", istaknuo je Del Vechio i objasnio kako je Hrvatska morala mijenjati Ustav prilikom ulaska u Europsku uniju, što će morati uraditi i BiH.
27. listopada 2016. u 09:49 0 komentara 710 prikaza
Del Vechio

Novi hrvatski premijer Andrej Plenković doputovat će sutra u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Posjet BiH će biti njegov prvi posjet nakon stupanja na ovu dužnost 19. listopada. 

Hrvatska odabirom BiH kao prve zemlje u koju će Plenkovići doći poručuje mnogo, kazao je veleposlanik Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio koji je gostovao u Novom danu na N1. 

"Posjet premijera Plenkovića poručuje koliki značaj dajemo susjednoj i prijateljskoj zemlji s kojom povijesno imamo dobre odnose. Mi smo potpisnici Daytona i ovdje žive Hrvati koji su državljani i Hrvatske", kazao je Del Vechio.

U hrvatskim diplomatskim krugovima često se govori o mogućnosti prepakiranja Daytona. Veleposlanik smatra da neće doći do Daytona 2, ali će u bliskoj budućnosti vjerojatno biti nekih promjena Ustava BiH.

"Neće biti nikakvog prepakiranje Daytona. Nama je stabilnost BiH najvažnija jer ona uvjetuje i stabilnost Hrvatske. Sviđa mi se izjava predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je govorio o konstruktivnom mješanju Hrvatske. Bio bih preciziniji i rekao da Hrvatska konstruktivno pomaže da sva tri naroda dobivaju poziciju koja je zajamčena Ustavom BiH", istaknuo je Del Vechio koji je objasnio kako je Hrvatska morala mijenjati Ustav prilikom ulaska u Europsku uniju, što će morati uraditi i BiH.

Hrvatska maksimalno podržava BiH na putu ka Europi, kazao je Del Vechio.

"Mi to potvrđujemo dugi niz godina. Hrvatska je među prvima osudila referenduma koji je održan u entitetu Republika Srpska. Hrvatska je također prva procijenila i podržala nužnost ekonomskih reformi u BiH koje su kasnije prihvatile dvije najveće europske zemlje. Ako se uspješno implementira Reformska agenda to će donijeti ogromne novce koji će dovesti do boljeg funkcioniranja države, a sve će se to reflektirati na standard".

Del Vechio je podsjetio da je Hrvatska jedan od glavnih ekonomskih partnera BiH s robnom razmjenom većom od milijardu KM.

U BiH su nedavno održani lokalni izbori. Čeka se odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za Stolac, a moglo bi doći i do ponavljanja izbora u ovoj općini. Veleposlanik je istaknuo kako je Hrvatska pomno pratila izborni proces, ali da se neće miješati jer je to unutarnja stvar BiH. Međutim, smatra da je proces bio retrogradan.

Del Vechio je otkrio sutrašnji protokol posjeta hrvatskog premijera.

"Plenković će se prvo sastati sa Zvizdićem, a nakon toga će održati sastanak s članovima Predsjedništva BiH. Premijer će se sastati i s vjerskim liderima, kardinalom Vinkom Puljićem i, što me posebno raduje, reisom Islamske zajednice BiH Huseinom Kavazovićem", kazao je veleposlanik Del Vechio. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.