travnička Gimnazija

Neće biti iseljavanja, učenici će se normalno moći upisati u školu

05.06.2018.
u 17:50

Nakon pravomoćne presude Županijskog suda u Novom Travniku stiglo je i izvršenje u slučaju zgrade travničke Gimnazije gdje Vrhbosanska nadbiskupija, odnosno KŠC “Petar Barbarić”, traži da Mješovita srednja škola (MSŠ) Travnik napusti drugu polovicu zgrade koju koristi, piše Večernji list BiH.  

Ovo je na posljednjoj sjednici Vlade SBŽ-a potvrdila ministrica obrazovanja Katica Čerkez (HDZ BiH). Podsjećamo, odluku o povratu, još prije petnaest godina, donio je Dom za ljudska prava, a nakon toga slijedila je i presuda Ustavnog suda BiH. Međutim, nikad nije došlo do izvršenja. Tužena strana u svim ovim postupcima bila je Federacija BiH koja je započela gradnju srednje škole u Travniku koja nikad nije završena.

Traži se rješenje

U proteklom razdoblju Općinsko vijeće Travnik donijelo je odluku kojom se vjerskim zajednicama daje na korištenje i raspolaganje njihova imovina, ali u slučaju Vrhbosanske nadbiskupije odluka nije ispoštovana u cijelosti. Općinski sud Travnik donio je presudu po tužbi Vrhbosanske nadbiskupije protiv Mješovite srednje škole Travnik te je naložio školi da iseli iz zgrade Gimnazije te da plati naknadu za korištenje prostorija Gimnazije za razdoblje tri godine unatrag u iznosu od 270.368 KM s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama. Prema riječima ministrice Katice Čerkez, neće biti iseljavanja iz škola, presuda je dana na reviziju. - Učenici će normalno upisati školu, a mi tražimo rješenje. Riječ je o 900 učenika koji idu u neuvjetnu školu. Predlažem Vladi da sjednemo s drugom stranom i sklopimo sporazum kako bi djeca normalno išla u školu, a da se iduće godine založimo da se ide u izgradnju škole - izložila je svoj prijedlog ministrica Čerkez.

Lendo prebacuje odgovornost

Županijski premijer Tahir Lendo iz SDA istaknuo je kako je cijeli slučaj posljedica nepoštivanja presude Ustavnog suda od Vlade Federacije BiH.

Federalna vlada odgovorna je za neizvršenje. U Travniku ne postoji prostor u koji možemo smjestiti 900 učenika.

Postupak je na sudovima vođen tendenciozno i prava adresa je Vlada Federacije BiH. KŠC treba znati tko ga financira i da nije apsolutni vlasnik nego korisnik zgrade jer nema zakona o restituciji, kazao je, nakon pravomoćne presude, premijer Lendo. Svi rokovi za povrat zgrade, utvrđeni odlukom Doma za ljudska prava, a kasnije i presudom Ustavnog suda, su probijeni. Zgrada srednjoškolskoga centra u Travniku, iako započeta, nikad nije završena.

Vlada Federacije BiH, kao tužena strana, dala je samoinicijalna sredstva od pet milijuna KM. Gradnja škole započela je 2009. godine, a zaustavljena je 2011. godine zbog nedostatka sredstava. Procjenjuje se da je za završetak projekta potrebno gotovo 12 milijuna KM. Kada je u pitanju vlasništvo crkve u Travniku, moglo bi se reći – ništa novo.

Jer problemi povrata imovine, s uzurpacijama vlasništva i drugim problemima, traju, u manjoj ili većoj mjeri, kako kada, još od 28. rujna 1998. godine kada je crkvenim novcem u trećini obnovljene zgrade, nekada znamenite nadbiskupske Gimnazije i nadbiskupskog Sjemeništa, počela nastava za 350 učenika u osnovnoj školi i Gimnaziji te u Sjemeništu Vrhbosanske nadbiskupije u novootvorenom KŠC-u.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?